Lukijalta: Sähköllä rahastaminen jatkuu – "Toivottavasti KSS Energiassa ymmärretään, että kohtuuton rahastaminen saattaa potkaista takaisin"

Etelä-Suomen leuto ja vähäluminen talvi on näyttänyt hyvät puolensa. Säästöjä on tullut niin kaupungille kuin meille kaupunkilaisillekin.

Sähkön hintaan leuto talvi näyttää kuitenkin heijastuvan sitä nostavasti. KSS Energia on lähestynyt asiakkaitaan kirjeellä, joka pitää sisällään reilut korotukset sähkön hintaan. Jonkin verran saa korotusta lievemmäksi, jos ymmärtää soittaa sähköyhtiöön. Sähköyhtiömme taktiikkana näyttääkin olevan se, että lähetetään kovilla korotusprosenteilla varustetut kirjeet asiakkaille ajatellen, että jospa joku hyväksyy ne sellaisenaan. Mitään perusteluja hintojen nostolle kirjeessä ei ole.

Kouvolan Sanomissa (16.2.) oli juttu energiankulutuksesta ja leudon talven vaikutuksista siihen. Toimitusjohtaja totesi yhtiön tekevän johdannaiskaupalla jatkuvasti hintasuojausta, jonka onnistuminen sitten määrittää lopullisesti sähkön myynnin katteen. Lisäksi hän totesi, että kun on leutoa niin sähkön markkinahinnassa ei ole hintapiikkejä ja hinta pysyy tasaisempana. No joka tapauksessa hintapiikillä varustetuilla kirjeillä asiakkaita kuitenkin lähestytään. Leuto talvi siis näyttää nostavan sähkön hintaa, vaikka näin käyttäjän näkökulmasta korotuspaineita ei luulisi olevan.

Noin viikko sitten tuli telkkarista ohjelma liittyen sähkön siirtohintoihin. Sähkön siirtohinnat ovat vuosi toisensa jälkeeen nousseet eikä loppua tulla näkemään. Hallituksen aikaansaama tuleva uusi hintakattomalli ei kuluttajan näkökulmasta juuri parannusta tilanteeseen tuo. Siksi kai sähkönsiirtofirmat ovat kilvan kehuneet uutta kattomallia.

Kouvolan kaupungin kruununjalokivi KSS Energia tekee hyvää tulosta ja jakaa osan voitostaan osinkoina omistajilleen eli Kouvolan kaupungille.

Leudot talvet nyt ja mahdollisesti tulevaisuudessakin vähentävät sähkön myyntiä. Jotenkin ei voi olla yhdistämättä Kouvolan kurjaa taloustilannetta ja rahasampomme pienentynyttä sähkön myyntiä näihin sähkön hinnankorotuksista viestineisiin kirjeisiin asiakkaille.

Rahasammon tuloutus kaupungille myynnin hiipuessa on varmistettava, ja helpoin tapa hoitaa tämä on tietysti mennä asiakkaan kukkarolle. Voi kuitenkin käydä niin, että liian isot korotukset heijastuvat asiakkaiden jalkautumisena kilpailevien sähköntoimittajien asiakkaiksi.

Kohtuullisuus korotuksissa saattaisi toimia paremmin kuin nyt valittu linja. Lisäksi kun korotuksia esitetään, niin olisi kohtuullista myös perustella niitä.

Sähköllä rahastaminen siis jatkuu. Siirtohinnat ovat pilvissä eikä jatkuville korotuksille loppua näy. Samoin on sähkön hinnan kanssa. Oli kuiva tai vetinen kesä tai leuto ja kylmä talvi, niin se on varmaa että hinnat nousevat.

Toiset energiayhtiöt ovat kuitenkin korotuksissa maltillisempia kuin toiset. KSS Energiaa olen pitänyt tässä vertailussa tähän asti kohtuullisena. Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että linja on muuttumassa. Toivottavasti yhtiössä ymmärretään, että kohtuuton rahastaminen saattaa potkaista takaisin. Kouvola on rahapulassa, mutta osinkojen repiminen vaikka väkisin käyttäjien kukkarosta ei johda hyvään lopputulokseen.

Kari Koistinen, Valkeala