Lukijalta: Pitkäkuituisen sellun vieminen Kiinaan vessapaperin raaka-aineeksi on tuhlausta

Kyllä ihmetyttää, että kiinalaiset ostavat Suomesta pitkäkuituista sellua WC-paperin raaka-aineeksi, johon kansantaloudellisesti parasta on kierrätyskuitu. Kun WC-paperi on käytetty, sillä ei tee mitään.

Pitkäkuituinen sellu on arvokkainta raaka-ainetta moneen kierrätettävään tarkoitukseen. Lähes kaikkea pystytään sellukuidulla korvaamaan. Ei se jouda mihinkään wc-paperin raaka-aineeksi. Meidän olisi pitänyt aloittaa tutkimukset öljystä valmistettavien tuotteiden korvaamisesta 20 vuotta sitten teollisuuden ja esimerkiksi Sitran rahoilla.

Teollisuus itse on tähän syypää, kun ei ole tutkinut ajoissa näitä mahdollisuuksia. Lähinnä on kiinnitetty huomiota siihen, että pitää saada mahdollisimman paljon tuotantoa tänä päivänä ja huomisesta viis. Enää ei päde, että ensin tehtiin lankarullia 95 prosentin hyötysuhteella, loput poltettiin ja siitä saatiin höyryä ja sähköä, joka käytettiin sellun valmistukseen ja sellu paperiin. Nyt on pakko ajatella muuta. Onneksi päättäjät ovat vaihtuneet koko maan tasolla.

Erkki Höijer, Lappeenranta