Lukijalta: Yhteiskunnan muutostahti nostaa perussuomalaisten kannatusta — ”Timo Soinin aikana populismi oli monesti mieltä virkistävää, nyt enempi ahdistusta aiheuttavaa”

Monet ovat olleet huolissaan, onko Suomen tie oikeistopopulismin tie, kun perussuomalaisten kannatus kasvaa vauhdilla. Lisäksi perussuomalaiset ovat EU-parlamentissa jyrkän oikeistonationalistisiiven ryhmässä. Ryhmässä ovat esimerkiksi italialainen Lega ja ranskalainen Kansallinen rintama, jotka monen mielestä ovat liikaa kallellaan Kremliin päin.

Perussuomalaisten kannatus ei ilmeisesti ole niinkään aatteellista, vaan vaistonvaraista. Yhteiskunnan muutostahti on ollut monen mielestä liian kovaa, ja monet asiat tuntuvat hankalilta. Kaupat ja palvelut keskittyvät, digipalveluja tuputetaan, valinnanvapaus ihmetyttää, pienituloisuus vaikeuttaa elämää, päästöt ja hiilinielut mietityttävät, vanhustenhuoltoa korjataan uhkasakoilla, maasta- ja maahanmuutto huolestuttavat ja niin edelleen.

Valmis yhteiskuntamme ei ole, mutta edetään maltillisesti ja kaikki mukana pitäen.

Tässä tilanteessa populistiset, ovelasti muotoillut puheet, helposti koetaan ratkaisuiksi. Timo Soinin aikana populismi oli monesti mieltä virkistävää, mutta nykyään enempi ahdistusta aiheuttavaa.

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että suurella enemmistöllä on elämä objektiivisesti varsin laadukasta. Suomalaiset ovat tämä päivänä entistä koulutetumpia, terveempiä ja pitkäikäisempiä. Monet mittarit osoittavat Suomen kuuluvan parhaaseen A-ryhmään. Olemme maailman onnellisin kansa kansainvälisen tutkimuksen mukaan.

Ehkä emme ole niin onnellisia, mutta myönnämme varmasti olevamme kaikesta huolimatta tyytyväisiä, jos oikein silmiin katsotaan. Valmis yhteiskuntamme ei ole, mutta edetään maltillisesti ja kaikki mukana pitäen.

Monet ovat suuttuneet Kouvolan kaupungin huonoista taloustiedoista. On syytä pitää maltti mielessä eri tahoilla ja muistaa, että kaksi kolmasosaa kunnista teki viime vuonna alijäämäisen tuloksen. Kouvolan kohdalla myös poismuutto vähentää tuloja, mutta hitaammin menoja. Sosiaali- ja terveysmenot kasvavat, koulutoimen lisäksi, niitä vartenhan kunnat on perustettukin ja kuntalaiset niitä arvostavat.

Pohjoismaiden menestyminen todistaa, että julkinen talous ei ole taakka, vaan edistää talouskasvua monella tavalla sekä kansalaisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia. Julkiset palvelut vastaavat kansalaisten tarpeisiin, yksityiset palvelujen kysyntään.

Tuure Ainikkamäki, Kouvola

Luetuimmat

Kommentoidut