Lukijalta: Kymsote hylkäsi hakemuksen — Omaishoitajan ja potilaan jaksamisennuste on huono

Puolisoni sairastaa pitkälle edennyttä Parkinsonin tautia. Tablettilääkityksen menetettyä tehonsa on jouduttu turvautumaan patterikäyttöiseen lääkeannostelupumppuun suoraan ohutsuoleen letkujen ja avanteen kautta 16 tuntia vuorokaudessa.

Pumpun, letkujen ja avanteen päivittäinen hoito on vaativaa, josta potilas ei selviydy, vaan hän on puolisonsa armoilla 24/7. Puoliso toimii asiallisesti omaishoitajana. Puoliso on hakenut virallisesti omaishoitajaksi, mutta Kymsote on hylännyt hakemuksen. Hylkäyksestä valitettiin, mutta kielteinen viranhaltijapäätös pysyy. Ilman avustusta puolisollani ei ole elämisen mahdollisuuksia kotioloissa, vaan hänet siirrettäisiin hoitolaitokseen. Yksi Kymsoten perusteluista muun muassa oli, että potilas suoriutuu itse wc-asioinnista.

Jos puoliso saisi myönteisen päätöksen omaishoitajaksi Kymsotelta, hän saisi kolme vapaapäivää kuukaudessa ja potilaalle löytyisi näiksi päiviksi hoivakoti. Potilasta ei voi jättää yksin. Jos ei muutosta tapahdu, näin mennään maailman tappiin ja jaksamisennuste on huono kummallakin.

Ehdotan, että Kymsote tutustuu karjatilojen käytäntöön ja elämänmenoon. Lehmä on lypsettävä tavalla tai toisella joka päivä. Lehmä ei omatoimisesti siihen pysty, vaan lehmä vaatii hoitajan. Jos lehmän omistaja laiminlyö velvollisuutensa elikkoa kohtaan, niin siitä seuraa sanktio ja lehmänpito voidaan viranomaispäätöksellä kieltää. Lehmä suoriutuu itse ”wc-asioinnista”.

Omaishoitaja, Kotka

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.