Lukijalta: Hallitusohjelma antoi toivoa, mutta vanhustenhoito menikin huonommaksi — "Aivan hirveää toimintaa", kirjoittaa lähihoitaja

Olen vanhustyön ammattilainen, teen työtäni sydämellä. Välillä on hektistä, toisinaan kiire, mutta aina antoisaa. Työskentelen ympärivuorokautisessa hoivakodissa, jossa asuu yli 20 kuka milläkin lailla apua tarvitsevaa ikäihmistä.

Uuden hallituksen astuttua ”remmiin” huokaisi moni hoitaja varmaan tyytyväisyydestä: nyt lähtevät asiat rullaamaan oikeaan suuntaan ja meille tulevaisuuden rakentanut sukupolvi saa ansaitsemansa hoivan ja arvostuksen!

Mutta omalla työpaikallani ainakin ”jysähti pommi” viime viikolla. Tiedotusluontoisesti meille työntekijöille kerrottiin, että Päijät-Hämeen kuntayhtymä on säästökuurilla, ja tietenkin säästö kohdistuu juuri ikäihmisiin. Ympärivuorokautista hoivaa, eli yöllisiä apuja tarvitsevia muutetaan kevyemmän palvelun puitteisiin, eli siis puretaan sopimus tehostetun avun tarpeesta tuetuksi.

Vaihtoehtoisesti asukas voi muuttaa muualle, muttei saa itse päättää minne. Itsemääräämisoikeuskin on siis poistettu. Yöhoitajat poistetaan työpaikaltamme. Vaikka ei välitöntä apua yöllä tarvitsisikaan, on monella asukkaalla kuitenkin ohjauksen tarvetta myös öisin. Kellä on vuorokaudenaika hukassa, kellä edesmennyt puoliso kadoksissa, kellä mitäkin. Tästedes saavat sitten olla huolinensa aamuvuoron tuloon asti.

Ja vaikka käytössä olisikin jonkin sortin hälytysranneke, jolla kenties yöpartion voi paikalle kutsua, siinä saattaa aikaa kulua. Toivottavasti vessahätä ei ole suuri, tai kivut kovat, toivottavasti ei ehdi tukehtua vaikka yöpöydältä napattuun pastilliin ennen avun saapumista…

Minkähänlaista säästöä tällä saadaan? Luultavasti kuormitetaan muuta terveydenhuoltoa raskaasti, kun öiset kaatumiset tms. laskee aamuvuoro sitten työhön tullessaan. Aivan hirveää toimintaa.

Minulla, eikä varmaan monella muullakaan hoitajalla ole sydäntä laittaa hoivakodin ovea kiinni iltavuoron jälkeen ja toivoa, että ikäihmiset pärjäävät keskenään seuraavaan aamuun.

Eeva Kiri, kohta entinen lähihoitaja