Lukijalta: Säästö liikunnasta ei voi olla ratkaisu ongelmiin

Luin 4.7.2019 Kouvolan Sanomien verkkosivuilta uutisen säästöistä, jotka tiukassa taloustilanteessa kohdistetaan muun muassa Kouvolan liikuntapaikkoihin. Liikuntapaikkojen hoidosta aiotaan säästää 30 000 euroa, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että latujen ja ulkojäiden tekeminen aloitetaan vasta tammikuussa ja Lehtomäen jalkapallokenttää ei lämmitetä talvella ollenkaan.

Onko liikunta todellakin viisas säästökohde? Tämä on juuri sellaista välinpitämätöntä liikuntapolitiikkaa, jota on tapana harrastaa Suomessa. Miljardien vuosittaiset kulut liikkumattomuudesta (3,2—7,5 miljardia euroa, UKK-Instituutin tutkimus 2018) ovat hälyttäviä. Tätäkö haluamme edistää?

Opiskellessani Jyväskylässä olen mainostanut kymmeniä kertoja, kuinka hienosti asiat ovat liikuntaolosuhteiden suhteen kotikaupungissani Kouvolassa, tuossa muuten betonihelvetiksi pilkatussa urheilupääkaupungissa.

Jos paneudumme kilpaurheiluun, niin meillä on kansallisesti pärjääviä hienoja urheilujoukkueita, joissa pelaa alueen omia kasvatteja ja paikallisia pelaajia. Esimerkiksi toukokuussa pelatussa jalkapallon Ykkösen MYPA—AC Kajaani ottelussa AC Kajaani oli nimennyt avauskokoonpanoon 8 ulkomaalaisvahvistusta ja vaihtopenkiltä löytyi vielä 3 lisää. MYPA:n kokoonpanosta löytyi 17 suomalaista pelaajaa, joista 13 oli kouvolalaisia. AC Kajaani onkin kuitenkin MYPA:n alapuolella sarjataulukossa. Tämän tempun takana on yksi merkittävä tekijä, hyvät olosuhteet harjoitella.

Olen itsekin nuorena innokkaana jalkapalloilijana viettänyt kesken talvea satoja ja satoja tunteja näiden MYPA:n pelaajien kanssa Lehtomäen tekonurmella. Välillä keskellä talvea kello 7.30 pallot olivat jäässä ja koppien ovet lukossa, mutta paikalle oli kerääntynyt innokkaita nuoria kehittymään jalkapallon pelaajina laadukkaiden valmentajien alaisuudessa lämmitetylle tekonurmelle. Juuri tällaisista asioista on paljasjalkaisena kouvolalaisena helppo olla ylpeä!

Ymmärrän, että kaupungin talous on tiukoilla ja säästöjä on tehtävä. En varmasti osaa tarkastella asiaa subjektiivisesti huippuinnokkaana jalkapallomiehenä ja liikunnan kannattajana. En myöskään halunnut nostaa tähän kirjoitukseen esille vastakkainasettelua siitä, kuinka voisimme säästää miljoonasta muusta asiasta.

Mutta yhdestä asiasta olen varma. Oli kyseessä tekemättä jääneet hiihtoladut, kiinni oleva uimahalli tai lumen peitossa oleva jalkapallokenttä, niin kouvolalaisten ja erityisesti nuorten liikunnasta säästäminen on kaikista huonoin säästökohde! Emmehän ole niin kapeakatseisia rakas urheilupääkaupunki Kouvola?

Elias Martikainen,
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen opiskelija, Kouvolan Jalkapallon KJP:n valmentaja