Lukijalta: Johdetaanko Kouvolaa puolitotuuksilla?

Kysymysmerkki on turha. Kouvolaa johdetaan puolitotuuksilla. Vilkaistaan hieman.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell kirjailee talousarvioehdotuksessaan, että asukaskohtainen lainakanta on ensi vuonna selkeästi alle kuntien keskiarvon, Tuorein tilastointi vuodelta 2017 kertoo, että Kouvolan lukema on 2 371 ja maan 2 933. Forsell puhuu totta.

Huumoriakin budjettikirjasta löytyy.

Sitten se toinen puoli totuutta. Kouvolan asukaskohtaisen lainakannan ennakoidaan olevan ensi vuonna hilpeyttä herättävän tarkasti 3 339 euroa. Vuonna 2021 se pomppaa, kai, 4 147 euroon. Neljän vuoden kasvu 1 776 euroa nuppia kohti, prosenteissa 75. Tuskin muu Suomi ”pääsee” samaan vauhtiin.

Toinen puoli totuutta jatkuu. Lainanhoitokatteesta, joka mittaa lainanhoitokykyä, on puhuttu paljon, vaiettu enemmän. Jos suhdeluku on alle yksi, kyky on heikko. Kouvolan luvun ennakoidaan olevan tänä vuonna 0,2! Tätä tietoa häivytetään. Hyvään esittelyyn kuuluu ikävien faktojen esiin nostaminen. Tällöin luottamushenkilöillä on oikea kuva päätösten perusteeksi.

Kouvolan lainanhoitokyky on vuoden 2017 tilaston mukaan Suomen 311 kunnasta yhdeksänneksi heikoin. Miten Kouvola vastaa tähän? Lisäämällä investointeja. Investoinnit maksetaan lainarahalla. Milläs muulla, kun tulokset paukkuvat pakkaselle.

Nettoinvestoinnit ovat 61,6 miljoonaa. Uutta lainaa otetaan 66 miljoonaa. Meneeköhän erotus kokouskahveihin vai muuten vain syömävelaksi?

Tuloveroprosentin säilyttäminen nykyisellään 20,75 prosentissa on positiivista. Totta. Vai onko? Toinen puoli totuutta on se, että veroprosenttimme on yhden prosenttiyksikön maan keskiarvoa suurempi.

Huumoriakin budjettikirjasta löytyy. Lukee; pitkällä aikavälillä tavoitteena on investointien rahoitus omarahoituksella. Ei liene niin laadukasta kaukoputkea, että tämän ilon näkisi.

Kaikki tämä kaupungissa, jonka asukaskohtainen veropohjainen tulo oli 388 euroa keskiarvoa suurempi vuonna 2017. Kun kerromme summan asukasluvulla, potti on 32,6 miljoonaa. Kaikkina muinakin vuosina tulopohja on ollut vahva.

En ole niin naiivi, että oletan tosiasioiden vaikuttavan päätöksentekoon. Eivät ne ole ennenkään häirinneet kuluttamisen riemua.

Asko Vatanen, Kouvola

Kommentoidut