Lukijalta: Kolmannen sektorin ikärakenne huolestuttaa

Kaikenlaiset säästämisen muodot vellovat tiedotusvälineissä. Kouluja pitää lopettaa. Niihin lienee kaksi perussyytä. Ykkösenä on oppilaiden väheneminen. Toinen on raha, jota ei ole. Vanhuksia pitää hoitaa arvokkaasti ja samalla kustannuksia säästämällä. Verojen korotus ei ole ikuinen ratkaisu . Se ei näet ole ratkaisu vaan eräänlainen tekohengitys.

Kaikilla tekniikan alueilla on lisääntynyt korjausvelkaa. Sitä vaan täytyy pienentää. Säästäminen tällä alueella on sitä hölmöläisen touhua. Se näet on sitä kallista säästämistä. Rakennuksia jää tarpeettomaksi. Niiden ylläpito pitää lopettaa. Siihen ainoa lääke lienee purkaminen ja materiaalien kierrättäminen.

Nyt on ruvettava rakenteellisiin muutoksiin.

Sitten päästään todelliseen ytimeen eli kolmanteen sektoriin. Se tekee pyyteettömästi palkatonta työtä kaikilla elämän alueilla. Katselen huolestuneena heidän ikärakennettaan. Se on todella kovassa nousussa. Veteraanit auttavat kiihtyvällä vauhdilla nuorempia erilaisten harrasteiden pariin. Kohta toinen rollaattorin käyttäjä auttaa toistaan.

Yhteiskunta vaikuttaa ottavan itsestään selvyytenä tämän sektorin. Heidän pitää ottaa osa yhteiskunnalle kuuluvista palveluista hoitaakseen, korvauksetta. Toiminnallista avustusta pienennetään, vaikka tarve on vahvassa nousussa. Tässä ollaan siirtymässä työhön, jonka tekemisestä pitää maksaa.

Sota-ajan lapset mukaan lukien suurissa ikäluokissa elää edelleen talkoohenkisyys. Mitä tapahtuu heidän jälkeensä? Kaikki järjestöt potevat aktiivien pulaa. Me olemme tottuneet auttamaan ensin isovanhempia. Sitten olivat sodan runtelemat vanhempamme. Omat opiskelut ja lapset hoidettiin omin voimin. Nyt pinnistellään lastenlasten kanssa. Nupiksi vielä halutaan lähteä eläkkeitä leikkaamaan. Niitä jo leikattiin työuran alkuaikana. Kertymä aloitettiin 23-vuotiaana. Keskimäärin viisi vuotta meni rahastojen kartuttamiseen.

Tällä hetkellä on monen yritettävä tehdä jotain pientä tienestiä. Tahto on pärjätä omin eväin ja avuin. Marjametsässäkin tapaa lähinnä vanhuksia ja ulkomailta tulleita poimijoita kesäansioihin.

Nyt on ruvettava rakenteellisiin muutoksiin. Se tarkoittaa yksinkertaisesti ensin hyvä suunnittelu ja sitten tekeminen.

Timo Nyberg, Kouvola