SuosittelemmeKouvolalaiset kauppiaat turvasivat lähilihan saannin ostamalla teurastamon

Lukijalta: Ilman kolmikantaa perhevapaat ynnä muut lastemme hyvinvointia edistävät sopimukset olisivat jääneet tekemättä

Yritys tarvitsee työntekijöitä, työntekijät yrityksiä. Tämä jos mikä vaatii vankkaa yhteistyötä. Ilman kolmikantaa perhevapaat ynnä muut lastemme hyvinvointia edistävät sopimukset olisivat jääneet tekemättä. Yksin yritykset ilman hyvinvoivia työntekijöitä eivät olisi rakentamassa tätä maata. Täällä ollaan samassa veneessä pitäytyen soutamaan samaan suuntaan.

Juha Sipilä (kesk.) kaipaa ”tulosvastuullista” kolmikantaa. Nyt hallituksensa siirryttyä historiaan on hyvä todeta tuokin itsestään selkeä asia, jota ei kokoomuksen ja epäonnistuneiden sinisten ja eritoten ay-vastaisen työministerin kanssa voitu ajaa voimakkaammin eteenpäin.

Toisen kunnioittaminen erilaisista lähtökohdista huolimatta on yhteiskuntamme perusta.

Nyt, kun Sipilän ei tarvitse ”kuunnella” entisiä hallituskumppaneitaan, voi hänkin tuoda pelkän oman kantansa esiin. Sipilä toteaa selkeästi, että yhteisten tavoitteiden saaminen vaatii yhteistyötä. Tätä yhteistyötä, jos olisi noudatettu jo edellisellä nelivuotisjaksolla, oltaisiin monesta pulmasta selvitty.

Sipilä korostaa paikallisen sopimisen tarpeellisuutta, hyvä niin, muttei se saa olla sanelua yhdeltäkään osapuolelta. Parhaimmillaan paikallinen sopimus palvelee jokaista osapuolta, pahimmillaan siirrytään lähes anarkiaan. Yleissitovuus pitää tietyllä tasolla säilyttää. Työllä pitää tulla toimeen.

Lasse Laatusen raportti HS:ssa 2.4 on punnittua kerrontaa, ja tulisi lukea huolella. En rupea sitä tässä toistamaan sanasta sanaa, mutta totean vain tuon konkarin hyvin selkeäsanaisesti toteavan neuvottelujen merkityksen toisia osapuolia liiaksi aliarvioimatta. Toisen kunnioittaminen erilaisista lähtökohdista huolimatta on yhteiskuntamme perusta.

Työmarkkinoita pääsi työministerinä toiminut Jari Lindström (sin.) pahasti sekoittamaan. Suurin odotuksen ay-taustaiseen ministeriin luottaen pettymys oli kaksinkertainen. Ay-väki ei hevin unohda niitä työttömiin kohdistuneita kohtuuttomia toimenpiteitä, joilla ei ole todettu olevan toivottuja tuloksia. Tilastoista voidaan jo todeta, että maksumiehinä ovat olleet pieni-eivätkä hyvätuloiset. Lindströmin avaus ministerinä oli, jotta nyt pitää työnantajienkin osallistua talkoisiin. Taisi käydä toisin.Alexander Stubbin (kok.) kehut Lindströmille olivat mielestäni oiva esimerkki siitä, mihin suuntaan ay-mies oli kääntynyt. Äänestäjilleen todella suuri pettymys.

Miten työttömyyttä tulisi hoitaa, esimerkiksi oppisopimuskoulutusta. Kolmannen sektorin hyödyntämistä kehitettävä ,aktiivimallin muuntaminen rankaisemisesta palkitsemiseen.

Kalevi Siikonen, Vuohijärvi

Uusimmat uutiset