Lukijalta: Atso Almila ottaa kantaa Kymi Sinfoniettan merkitykseen Kouvolalle: Orkesteria ei voi rampauttamatta kutistaa

Sari Tauru

Kapellimestari, säveltäjä Atso Almilalla on pitkä kokemus Kouvolan musiikkielämästä.
Kapellimestari, säveltäjä Atso Almilalla on pitkä kokemus Kouvolan musiikkielämästä.

Kokemukseni Kouvolan musiikkielämästä on pitkä. Vierailin silloin tällöin vanhanmuotoisen orkesterin vieraana, kun ammattimuusikoita oli kourallinen, ja lisää ammattilaisia sekä puoliammattilaisia ja harrastajia käytettiin aina joskus täydentämään kaupunginorkesteri isompaan kokoon.

Tuohon menneeseen aikaan sopineen konseptin merkitys näkyi yleisön ja soittajien innokkuudessa, mutta oli luonnollista, että kahden naapurikaupungin yhteiseen musiikkielämään haluttiin etsiä kestävämpi ratkaisu. Tämä mahdollisti ammattimaisen, pitkäjänteisen suunnittelun ja konserttitarjonnan paljon useammilla tuotteilla, kuten vain professionaalinen orkesteritoiminta voi tarjota. Syntyi Kymi Sinfonietta.

Kahteen kaupunkiin saatiin tiiviimmät ja hyvin korkealuokkaiset konserttisarjat, jotka nopeasti pääsivät myös valtakunnan medioihin, pääkaupunkia myöten. Saatiin sellaiset musiikkituotteet, jotka kaikki huomaavat: konserttisarjat ja pitkään toimineet suuret Klami-sävellyskilpailut, joista nouseville kyvyille suunnattu nuorten säveltäjien kilpailu on jo tähän mennessä avannut ovet uusille polville. Yleisradio on noteerannut hyvin Kouvolassa pidetyt kilpailujen loppukonsertit, jotka eräinä ensimmäisistä maailmassa tarjosivat kaikille finaaliin valituille mahdollisuuden tulla kuulluksi – YLE Areenan kautta jopa maailmalla.

Konserttien runkona on ollut kiintoisa, sinfoniapainotteinen kausiohjelma. Mutta tarjolla on sangen paljon erikoisuuksia ja yhteistyöprojekteja poikkeuksellisten tahojen kanssa niin, että jokaiselle kuntalaiselle löytyy Kouvolan alueen saleista kiinnostava kuultavaa ja nähtävää laidasta laitaan.

Kymi Sinfoniettaan saatu kutsu on vieraileville taiteilijoille aina arvokas ja ilahduttava kokemus. Vakuudeksi laadusta orkesteri on saanut vakituiseksi kapellimestarikseen erinomaisia nimiä, joista Olari Elts maailmanluokan nimenä on nyt tuonut kaiken musikaalisuutensa, iloisuutensa ja idearikkautensa ensemblen käyttöön – ja erityisesti kahden kaupungin kuntalaisten!

Kymi Sinfonietta on avustajin ja orkesteriyhteistyöprojektein (myös kansainvälisin) laajennettavissa suureksi, mutta mitä sille ei rampauttamatta voi tehdä, on kutistaminen. Jos kuntabudjetissa verrannollisesti häviävän pieniä resursseja kutistetaan, vaikutus on kunnalle kuin hönkäys Saharan erämaassa, mutta orkesterin toiminnalle järkyttävä.

Orkesteri teki yhden tautiajan parhaista palvelupaketeista, joka huomattiin kaukana muuallakin.

Käytän kymppitonnin vertausta: jos sen leikkaa pieneltä orkesterilta, kuntalainen menettää kahdesta kolmeen konserttia, mutta jos tuon summan satsaa, osaa kekseliäs kokoonpano tarjota paljon rikkautta hänelle lisää. On laskennallisestikin osoitettu, että kulttuuriin satsattu euro tulee kahtena takaisin.

On syytä puhua myös vaikutuksista, joita Kymi Sinfoniettan toiminnalla on tuon näkyvimmän työn lisäksi. Musiikinopetuksensa kanssa tiukoilla oleva koululaitoksemme ottaa ilolla vastaan ammattimuusikoiden mm. nuorille räätälöidyt projektit, joiden järjestämisessä orkesterinne on valtakunnallisesti katsoen erityisen kunnostautunut. Vanhuksille ja pitkäaikaispotilaille järjestetyt esiintymiset parantavat mielenlaatua, terveyttä ja tuovat elämään iloa.

Korona-aikana Kymi Sinfoniettan ratkaisua esitellä toimintaansa verkossa, tuoda soittajat lähelle yleisöään hyvin tehdyin videoin ja pyrkiä jatkamaan tärkeää työtään kouluja ja muita laitoksia palvellen on kiitetty laajalti. Orkesteri teki yhden tautiajan parhaista palvelupaketeista, joka huomattiin kaukana muuallakin.

Saadut opit verkon käytöstä viestin levittämiseen eivät katoa mihinkään, ja jos orkesteri säästyy kohtuuttomalta taloudelliselta kurimukselta, se vie Kouvolaa ja Kotkaa parhaalla mahdollisella tavalla Suomen kartalle – ja koska musiikin kieli on kansainvälistä, myös ulkomaille.

Olemme käyneet Kouvolassa ja Kotkassa, maamme historiallisesti tärkeällä kulttuurialueella, yksityisestikin Kuopiosta usein. Suuri risteysasema Kouvola on helposti tavoitettavissa joka suunnasta, ja kulttuuririkkaita päiviä voi viettää joko illaksi kotiin palaten tai viehättävissä hotelleissa yöpyen. Laadukas konserttimusisointi kruunaa myös talven pimeimmän ajan käynnit. Kulttuuri tekee alueesta kiehtovan turistikohteen, eivätkä kaikki matkailijat jatkakaan risteysasemalta heti eteenpäin.

Siipiä katkomalla joudutaan vaikeuksiin, jaksamattomuuteen. Nyt pitää olla virkeitä!

Atso Almila, kapellimestari, säveltäjä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Orkesterinjohdon ja Orkesterikoulutuksen professori 2013–2019

Luetuimmat