Lukijalta: Ihmiset eivät ole tyhmiä—Jos Kouvolan talouden tosiasiat olisi kerrottu aikanaan kuntalaisille, he ymmärtäisivät tilanteen aivan eri lailla kuin nyt

Kouvolan kaupungin taloussparraaja Eero Laesterä antaa lohduttoman, mutta todenmukaisen kuvan kaupunkimme tilanteesta Kouvolan Sanomissa 11.10. Sen sijaan kuntalaisten ja päättäjien ymmärtämättömyydestä tai pikemminkin ymmärtämättömyyden syistä olen eri mieltä Laesterän kanssa.

Ei voi ihmetellä kuntalaisten ja päättäjien puutteellista käsitystä talouden ahdingosta, kun johtavat viranhaltijat ovat koko uuden Kouvolan ajan puhuneet kohtuullisessa kunnossa olevat taloudesta. Tällainen johtopäätös on kirjattu vielä vuoden 2017 tilinpäätökseen.

Ei voi odottaa, että kuntalaiset tutkivat jokaisen tilipäätöksen ja taustat.

On puhuttu talouden ylijäämästä, kun todellisuudessa "ylijäämä" on saatu aikaan omaisuuden myynnillä. On puhuttu kohtuullisesta lainakannasta, kun lainanhoitokate viestii heikosta maksukyvystä. Koko ajan on kaunisteltu. Ei voi odottaa, että kuntalaiset tutkivat jokaisen tilipäätöksen ja taustat.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin esittelemässä vuoden 2019 talousarviossa on varattu suunnitteluraha monitoimihallille ja teatterille, joka on myös kirjattu investointisuunnitelmaan. Kuusankosken sillan ehostamiseen osin kävelykaduksi on varattu miljoona euroa. Eivätkö nämä ratkaisut anna kaupunkilaisille mielikuvan hyvästä taloudenhoidosta. Moni myös ihmettelee, miksi ei investoida enempää, kun Forsellin "tiedon" mukaan investoinnit aiheuttavat vain poistojen verran kuluja. Tällä ymmärryksellä kaupunkia on hoidettu.

Kun vuoden 2018 tilivuoden alijäämä 26 miljoonaa euroa katettiin purkamalla 34 miljoonan euron rahasto, jonka pääoma tuli, kuinkas muuten, omaisuuden myynnistä, Forsell kuittasi asian toteamalla, että ainahan on tehty kirjanpidollisia toimia. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) vähätteli, että ei ole syytä paniikkiin, onhan meillä kymmenen miljoonaa "ylijäämää". Tuo kymmenen miljoonaa jäi 34:sta sen jälkeen, kun oli katettu vuoden 2018 alijäämä. Eivätkö nämä lausunnot anna kaupunkilaisille mielikuvan hyvästä taloudenhoidosta? Kun huhtikuussa 2018 esitin otaksuman, että Kouvola oli ilman kikkailua matkalla kohti arviointimenettelyä, epäiltiin perusteiden pitävyyttä. Nyt ei epäile kukaan.

Vasta kuluvana vuonna on todellisuus valjennut kaupunkia johtaville voimille. Kukaan ei puhu enää uudesta teatterista, monitoimihallista puhutaan iäisyysprojektina. Talouden realiteetit piti opiskella raskaimman kautta. Tosin talouden ahdinko ei ole avautunut vieläkään kaikille luottamushenkilöille, ei myöskään viranhaltijoille.

Jos tosiasiat olisi kerrottu aikanaan kuntalaisille, he ymmärtäisivät tilanteen aivan eri lailla kuin nyt. Ihmiset eivät ole keskimäärin tyhmiä.

Toinen puoli juttua on siinä, että huipputuloisen Kouvolan tilanne olisi täysin toisenlainen, jos olisi harjoitettu harkitsevampaa johtamispolitiikkaa. No, tästä on tainnut olla puhetta vuosien saatossa.

Asko Vatanen, Kouvola

Luetuimmat