Lukijalta: Työttömyysetuuden viivästymiseen tulossa helpotusta

Tuija Lähteenmäki kirjoitti (KS 22.9.) kokemuksistaan osa-aikaisena työntekijänä. Lähteenmäki on oikeassa siinä, että osa-aikatyön ja työttömyysetuuden yhdistäminen voi johtaa ikäviin tilanteisiin. Olemme pahoillamme tästä.

Kokonaan työttömällä turva toimii lähes automaattisesti. Kun hakemuskaudella on muutoksia, jotka voivat vaikuttaa etuusoikeuteen, tulee hakemus käsin käsiteltäväksi, eikä asiaa voida viedä päätökseen ennen kuin kaikki tarvittavat tiedot ovat käytettävissä. Tämä johtaa ikäviin viiveisiin maksamisessa.

Tyypillisesti tämä liittyy juuri Lähteenmäen kuvaamaan tilanteeseen, jossa palkkatietoja joutuu työnantajalta odottamaan. Ilman palkkatietoja ei sovitellun työttömyysetuuden määrää pystytä laskemaan. Kun kaikki tiedot ovat käytettävissä, ei etuuden maksamiseen kauan mene. Enimmäkseen osa-aikatyön ja työttömyysetuuden yhdistäminen muuttaa maksurytmiä vain muutamilla päivillä.

Tilanne ei kuitenkaan ole hyvä työllistymisen kannalta. Jos on riski työttömyysetuuden viivästymisestä, voi ihminen vältellä työllistymistä osa-aikatyössä tai jopa pyrkiä lopettamaan jo aloitetun osa-aikatyön. Tämä ongelma on huomattu, ja asiaan on tulossa ratkaisuja.

Piakkoin on tulossa esitys lakimuutoksesta, jolla siirretään sovittelua ansainnan sijaan maksuperusteiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että osa-aikatyöstä ansaittu palkka ei vaikuta silloin, kun työn tekee. Se vaikuttaa vasta silloin, kun palkka maksetaan. Tämä korjaa jo useimmat viiveet maksamisessa.

Suurempi muutos on tulossa 2019–2020 käyttöön otettavan tulorekisterin myötä. Työnantaja ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin, josta työttömyysetuuden maksaja saa ne suoraan. Tulorekisteri ja edellä mainittu maksuperusteisuus yhdessä ovat olennainen parannus. Lähteenmäen kuvaamaa tilannetta ei enää jatkossa pääse samalla tavalla syntymään.

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja, Yleinen työttömyyskassa YTK