Lukijalta: Hidasteet poistettava kaduilta

Katujen rakentajat yrittävät parhaansa mukaan tehdä sileitä katuja ja ajoratoja ja paikata syntyneitä kuoppia, jotta asukkaat saisivat ajaa tasaisia teitä. Sitten joku suunnittelee ja rakennuttaa töyssyjä sileälle tielle.

Näitä rakennelmia kutsutaan hienolla nimellä hidasteiksi, vaikka taajamassa on liikennemerkein ilmoitettu hitaasta ajamisesta ja muutamilla kaduilla vielä erikseen määrätty suurin sallittu ajonopeus. Eikö näiden töyssyjen suunnittelija luota siihen, että nopeusrajoituksia noudatetaan? Rakennutetaan hyppyreitä, joista jotkut ovat niin korkeita ja jyrkkäreunaisia, että auto täytyy melkein pysäyttää. Poliisin tehtävä on valvoa, että nopeusrajoituksia noudatetaan, ei kadun töyssyjen suunnittelijan.

Sitten vielä tärkein asia. Kaupungin keskustasta haluaa jokainen hiukkasvapaan ja saasteettoman, jossa on raikas ilma hengittää. EU patistelee että ei saa lämmittää takkaa, eikä saunaa puilla. Ei saa grillata hiilillä, pitää ostaa sähköauto ynnä muuta. Mutta mitä miettii kadulle hidasteiden rakentaja?

Kun auto lähestyy töyssyä, kuljettaja jarruttaa, jolloin syntyy mikrohiukkasia. Kun on päästy hidasteen yli, kiihdytetään ja taas saastutetaan ympäristöä. Sitten taas jarrutetaan seuraavaan hidasteeseen ja niin edelleen. Suomessa kuolee ennenaikaisesti satoja ihmisiä mikrohiukkasten aiheuttamiin sairauksiin, joiden suurin aiheuttaja on katupöly ja liikenne.

Jospa nyt sovittaisiin, että ei rakenneta uusi hidasteita ja aletaan poistamaan jo rakennettuja, autoilijoiden vihaamia töyssyjä ja luotetaan siihen että nopeusrajoituksia noudatetaan. Näin säästytään monelta harmilta ja harmailta hiuksilta ja kiroileminenkin vähenee. Ainahan löytyy sääntöjen rikkojia, mutta se on pieni harmi hidasteisiin verrattuna

Rauno Solio, Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset