Lukijalta: Päihdepalvelujen muutokset pelottavat kuntoutujia

Tai olisi, jos tämän kuntayhtymäkatastrofin olemassaolosta olisi nimen lisäksi mitään muita merkkejä. Olen parikymppinen A-klinikkasäätiön päihdepalveluiden käyttäjä. Liki viiden vuoden aikana olen ollut erittäin tyytyväinen säätiön katkaisuhoitoon, avokuntoutukseen, ryhmätoimintaan ja esimerkiksi akupunktiohoitoon, josta on vieroitusoireiselle suuri apu. Vertaistukimahdollisuuden lisäksi A-klinikan henkilökunta on osaavaa, välittävää ja aikaansaavaa.

Nyt Kymsote, vuoden alussa aloittava sote-kuntayhtymä, uhkaa romuttaa koko kuntoutusjärjestelmän ja korvata sen – millä? Kukaan ei edes vielä marraskuun alussa tiedä tulevasta alkuunkaan. Kuka toteuttaa palvelut, kuinka tärkeä on asiakas uudelle palveluntuottajalle ja kuinka paljon tämä kaikki tulee maksamaan?

Kuinka työntekijä, saati asiakas voi tuntea olevansa muuta kuin kuluerä?

Muutosta on ollut ilmassa jo vuoden ajan A-klinikkasäätiön, Addiktumin ja kaupungin välisen päällekkäissopimuskiistan vuoksi, eikä omien ongelmiensa kanssa kamppaileva päihdekuntoutuja varmasti kaipaa ympärilleen yhtään enempää epävarmuutta Kymsoten ilmiselvien muutosjohtamisongelmien myötä. Nämä ongelmat ja Kymsoten pelottava radiohiljaisuus ajavat pahimmillaan kuntoutujia takaisin päihteiden äärelle. Tiedän monta klinikkakäynnit tämän vuoksi lopettavaa henkilöä eikä ihme, että tekee mieli luovuttaa. En tiedä itsekään jatkostani.

Työntekijät ovat kiirastulessa. Vuosienkin pituiset luottamussuhteet asiakkaisiin ovat kirjaimellisesti katkolla, eivätkä ammattilaiset saa keskittyä työhönsä. Nimien ja paikkojen vaihtuessa vuosikausien kuntoutumistyö voi alkaa alusta ajaen nykyiset asiakkaat epätoivoon, puhumattakaan uusista asiakkaista, jotka eivät tiedä minne hakeutua. Minkälaista apua edes on saatavilla kymsotelaisten hypättyä ruoriin? Kuinka työntekijä, saati asiakas voi tuntea olevansa muuta kuin kuluerä?

Kaikessa epävarmuudessa varmaa on se, että päihteille on kysyntää ja tarjontaa. Niihin voi omin avuin pärjäämätön kuntoutuja joutua turvautumaan. Kymsote: pelkkä tieto kuntayhtymän nimestä ei riitä. Mitä ihmettä täällä tapahtuu ja mitä aiotte tehdä?

Emmi Mistää-Tiiä, Kouvola

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.