Lukijalta: Jouko Leppänen vaatii Kouvolan moniportaisen hallinnon purkamista ja palvelujen karsimista — ”Kaikki ei-lakisääteiset minimiin ja lakisääteiset siihen, mikä on pakko”

Nykyisen 7—8-portaisen hallinnon sijaan riittäisi neliportainen malli, kirjoittaa valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) mielipidekirjoituksessaan.

Katja Juurikko

Veronkorotuksia vastustan viimeiseen asti, joten olen palvelujen karsimisen kannalla, Kouvolan valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) kirjoittaa.
Veronkorotuksia vastustan viimeiseen asti, joten olen palvelujen karsimisen kannalla, Kouvolan valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) kirjoittaa.

Kymsote ja Kouvolan kaupunki ovat tällä hetkellä oikein sekaisin. Syitä, johtopäätöksiä ja tarvittavia toimenpiteitä on todella vaikea hahmottaa. Tämän kauden alijäämämme tulee varmaan olemaan entistä massiivisempi, enkä yhtään ihmettelisi, jos se liikkuisi jossain 40 miljoonassa eurossa.

Ne asiat, joihin kaupunki on voinut suunnitellusti vaikuttaa, kuten liikunta ja kulttuuri, ovat pysyneet hyvin arviossa, mutta terveydenhuollon kulut ovat täysin ryöstäytyneet käsistä.

Veronkorotuksia vastustan viimeiseen asti, joten olen palvelujen karsimisen kannalla.

Jos tämä menojemme hallitsematon kasvu aiotaan pysäyttää, olisivat ensimmäiset toimenpiteet, että ihmisten sairastamisen pitäisi vähentyä ja kalliita hoitoja ja turhia tutkimuksia pitäisi vähentää. Tai luonnollisimpana keinona hoitojen ja tutkimusten hintoja pitäisi reilusti alentaa. Siihen ei mielestäni pitäisi olla mitään estettä, koska hinnoitteluhan on joka tapauksessa irrationaalista. Minä esimerkiksi otan vastaanottokäynnistä palkkiota x-määrän, mutta se voisi aivan hyvin olla x miinus jotain.

Ellei tämä tepsi — ja joka tapauksessa — menojamme pitää reilusti vähentää. Tämä tarkoittaa nyt aivan oikeasti henkilökuntamme, etenkin hallinnon, purkamista. Mielestäni aivan hyvin riittäisi neliportainen systeemi nykyisen ehkä 7—8-portaisen systeemin sijalle. Esimerkiksi opettaja-rehtori-koulutoimenjohtaja-kaupunginjohtaja. Ja muissa hallintokunnissa sama malli. Sitten palvelut pitää karsia kovalla kädellä. Kaikki ei-lakisääteiset minimiin ja lakisääteiset siihen, mikä on pakko. Investoinnit tässä vaiheessa nollille, vaikka aloitettuja ei ole mitään järkeä keskeyttää.

Mitä talouden huono tilanne vaikuttaa kaupunkilaiseen? Kahdella tavalla: mahdollisina veronkorotuksina ja huononevina palveluina. Veronkorotuksia vastustan viimeiseen asti, joten olen palvelujen karsimisen kannalla. Huononeviin palveluihin meidän on pakko varautua, jos ei haluta veronkorotuksia. Toisaalta laina on tällä hetkellä halpaa, mutta kuka tietää tulevaisuuden?

Väestön ja yrittäjyyden lisääntymistä Kouvolassa kaivataan kipeästi, mutta kuka on se ”einstein”, joka keksii näihin lääkkeet?

Jouko Leppänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.), Kouvola