Lukijalta: Turvepalot ovat suora ja olennainen osa turvetuotantoa

Taipalsaaren turvesuolla on roihunnut turvepalo satojen hehtaarien alueella. Paikan päällä on ollut useita kymmeniä sammutusyksiköitä ja noin 200 sammuttajaa. Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien helikopterit tukivat sammutustyötä ilmasta käsin.

Taipalsaaren turvepalo on tavanomaista turvepaloa suurempi, mutta myös pienemmät palot polttavat reikiä pelastuslaitoksen rahapussiin. Vuonna 2006 turvepaloja rekisteröitiin käsittämättömät 417. Kuluneen vuoden aikana uutiskynnyksen on ylittänyt ainakin 127 turvepaloa.

Turve on yhteiskunnallisesti erittäin kallis ja monihaittainen polttoaine.

Kun turvetta nostetaan erityisen kuivalla ilmalla, kuten tällä hetkellä tehdään, on tulipalon todennäköisyys korkeimmillaan. Työtä tehdään riskillä, koska useimpina kesinä turpeennostoa haittaa liika kosteus, jolloin turvetta ei saada varastoihin riittävästi.

Turvepalot ovat suora ja olennainen osa turvetuotantoa. Laajimpien palojen kohdalla voidaan puhua satojen tuhansien tai jopa yli miljoonan euron sammutuskustannuksista. Jokainen voi miettiä, mihin lasku näistä sammutuskustannuksista tulisi lähettää. Tällä hetkellä kustannukset on ulkoistettu veronmaksajille.

Jos turpeelta poistettaisiin laittoman valtiontuen kriteerit täyttävä verotuki, sen hintaan lisättäisiin nostosta aiheutuvien palojen sammutuskustannukset sekä vesistö- ja ilmastohaitat, paljastuisi koko turvesirkuksen järjettömyys. Turve on yhteiskunnallisesti erittäin kallis ja monihaittainen polttoaine.

Turvepalojen miljoonakustannuksia suurempi ongelma on kansalaisten turvallisuus. Turvetuotantoalueet sijaitsevat usein vaikeakulkuisten yhteyksien päässä kaukana asutuskeskuksista. Taipalsaaren paloa oli sammuttamassa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen lisäksi myös Kymenlaakson pelastuslaitos. On täysin mahdollista, että turvepalo myötävaikuttaa henkilövahinkojen syntymiseen pidentämällä pelastuslaitoksen vasteaikoja.

Mikko Neuvo, Turku

Luetuimmat