Lukijalta: Poliittinen realismi on kadoksissa Kouvolassa

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, sanoi presidentti Paasikivi aikanaan.

Tämä kannattaa muistaa Kouvolassakin. Tunnustetaan tosiasiat siis heti: tämä valtuusto ei kykene saamaan kaupungin taloutta kuntoon. Siitä ei oikeastaan ole enää ollut kysymys viime marraskuun jälkeen, jolloin palveluverkkoja päätettäessä osoitettiin, millainen on valtuuston enemmistön taloustaju. Kysymys on tällä hetkellä pikemminkin siitä, miten huonossa kunnossa talous annetaan seuraavan valtuuston käsiin keväällä 2021.

Paras, mitä tämä valtuusto enää kykenee tekemään, on estää kovin kalliiden päätösten tekeminen. Talouskuria vaativia poliittisia ryhmiä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Jokainen kompromissi on neuvoteltava lisäämään tulevan valtuuston tuskaa mahdollisimman vähän.

Paasikiven lainaus jatkuu: ”Tosiasioita vastaan asettuminen on turhaa ponnistelua eikä voi viedä menestykselliseen tulokseen.” Menestykselliseen tulokseen ei meitä Kouvolassa vie ehdottoman talouskurin vaatiminen, koska valtuuston enemmistö ei siihen kykene, ja se on tämän osoittanut lukuisia kertoja valtuustokauden aikana, viimeksi maanantain valtuustossa.

Talouskuria vaativat ryhmät voivat päivitellä tätä somessa ja lehtien palstoilla ja sanoutua irti kaikista kompromissiviritelmistä, mutta silloin ne eivät tunnusta tosiasioita. Paras keino tässä valtuustossa parantaa taloutta, on mennä mukaan kompromisseihin ja neuvotella ne niin kevyiksi taloudellisesti kuin mahdollista.

Toisessa yhteydessä Paasikivi sanoi: "Poliittisen realismin taju ei ole Suomen kansan vahvimpia puolia. Uskotaan, kuten asioiden toivotaan olevan ja toimitaan, ikään kuin se, mitä toivotaan, olisi totta."

Poliittinen realismi vaikuttaa olevan kadoksissa Kouvolassa. Talouden romahduksen tunnustaminen tuntuu olevan vaikeaa valtuuston enemmistölle tai ainakaan se ei konkretisoidu riittäviksi säästöpäätöksiksi. Samalla talouskuria vaativilta ryhmiltä puuttuu poliittinen realismi ja he jäävät yksin someen huutelemaan talouden säästöjä etsiessään.

Talouden romahduksen varjossa meillä tapahtuu myös muita vaarallisia kehityskulkuja, joihin ei poliittisessa johdossa huomata tai osata reagoida. Toiminnan kehittäminen on hidastunut ja muuttunut asiantuntijoiden vähentämiseksi jatkuvassa organisaatiouudistusmyllytyksessä.

Samalla meillä on aito riski menettää ne kaikkein parhaat asiantuntijat heidän etsiessään kiinnostavampia töitä muualta. Näiden riskien ei soisi jäävän loputtoman säästöpuheen varjoon. Ne saattavat olla kenties se suurin Kouvolaa kohtaava uhka – niidenkin tunnistaminen osoittaisi Paasikiven kaipaamaa poliittisen realismin tajua.

Kaisa Spies

kaupunginhallituksen jäsen (vihr.)

Luetuimmat