Lukijalta: Eskolanmäen kentällä pelattiin ennen jalkapalloa tai pesäpalloa — Nykyään kentällä on yksi vääntynyt maali ja auraamattoman hiekan alta puskee jotain heinää

Kävin muistelemassa vanhoja aikoja lapsuuteni maisemissa Eskolanmäessä. Edes aurinkoinen loppukesän lämmin keli viileine tuulineen ei estänyt sitä, että alkoi harmittaa oikein isolla V:llä.

Muutin Kouvolasta reilut 22 vuotta sitten ja olen vieraillut perheeni kanssa entisessä kotikaupungissani aika ajoin, joten täysin yllättäen pettymys ei iskenyt vasten kasvoja. Tällä kertaa kuitenkin jotain tapahtui sisälläni esitellessäni vanhoja paikkoja pojalleni.

Uimahallin tyhjät altaat ja alati rapistuva Haanojan haali näyttää niin masentavalta, että ei sekään sanoja kaipaa.

Vaikka ilma oli mitä parhain, lasten äänet eivät kaikuneet betonisessa kaupunginosassa, eikä itse asiassa ketään näkynyt missään. Eikä ihme. Urheilukentät ja uimahalli muistuttivat ennemmin näkyä Prypjatin kaupungista ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen kuin vuoden 2019 Suomea.

Kenenkään on turha valittaa siitä, että lapset viettävät nykyään liian vähän aikaa ulkona, jos mahdollisuudet harrastamiseen ovat lähialueella tällaisia. Ja kyllä, tiedän että Kouvolassa on paikkoja, missä harrastaa ja kenttiä, jotka ovat pidetty kunnossa, mutta nyt haluan tietää, miksi Eskolanmäki on jätetty näiden ulkopuolelle? Säästö, ehkä maailman helpoin tekosyy, ei kelpaa vastaukseksi.

Alueella on kuitenkin kouluja ja uutta päiväkotiakin rakennetaan, joten kenttien ja uimahallin käyttäjiä olisi luultavasti tulevaisuudessakin. Uusia taloja on ilmestynyt alueelle ja uskoisin että vanhoissakin taloissa asustelee tulevaisuuden veronmaksajia. Mutta kuinka kauan?

Keskustan kivijalkakaupat ovat kadonneet tylsän kauppakeskuksen valmistuttua, ja pikkukaupungin viehättävyys rapistuu vuosi vuodelta. Tilannetta ei paranna se, että myös kaupunginosien annetaan rapistua.

Eskolanmäen kentällä pelattiin ennen kesäisin jalkapalloa tai pesäpalloa ja talvisin jäädytetyllä sekä valaistulla kentällä jääkiekkoa. Peliin pääsivät mukaan aina kaikki halukkaat, ala-asteikäisistä aikuisiin. Nykyään kentällä on yksi vääntynyt maali ja auraamattoman hiekan alta puskee jotain heinää. Kenttää ei ole tietääkseni jäädytetty, saati valaistu vuosiin. Entä koulun takana sijaitsevat tenniskentät?

Uimahallin tyhjät altaat ja alati rapistuva Haanojan haali näyttää niin masentavalta, että ei sekään sanoja kaipaa. Onhan Kouvolan keskustassa uimahalli. Samoin Korialla, Valkealassa ja Kuusankoskella, jotka nykyään ovat osa Kouvolaa. Matka näihin Eskolanmäestä tuntuu vain melko pitkältä.

Itselläni oli loistava lapsuus ja loistavat kaverit, joiden kanssa pyörittiin ympäri Eskolanmäkeä. Onneksi asuin siellä silloin, kun kaikki oli vielä hyvin. 11-vuotias poikani ymmärsi, että myös täällä asiat olivat ennen hyvin. Hän ei vaan uskonut näkemäänsä, koska hänen synnyinkaupungissaan pidetään edelleen paikat kunnossa.

Juha Ylätalo, Espoo

Luetuimmat

Uusimmat uutiset