Lukijalta: Kaupungin työterveyspalvelut romutettiin täysin — ”Kouvola vain unohti kertoa, että yhtäkkiä 3 300 kaupungin työntekijää jalkautuu kunnalliseen perusterveyshuoltoon”

Kouvolan kaupungin työntekijöiden työterveyspalvelut muuttuivat vuoden 2019 alusta. Silloin uutisoitiin suuresti miljoonasäästöistä. Eikä ole vaikea ymmärtää miksi. Pelkkä kilpailutus ei niitä miljoonia säästänyt, vaan uuden sopimuksen uudet ehdot.

Olin saanut ennen aivan upeata kokonaisvaltaista palvelua samalta omalääkäriltäni vuosikymmenien ajan, mutta tämä romutettiin täysin. Vain rauniot jäivät jäljelle. Nyt kaikki pitkäaikaissairaudet tuli hoitaa Kymsoten kautta. Ennen ne hoituivat sillä samalla käyntikerralla. Reseptejä ei enää uusittu Omakannan kautta.

Kaiken kunnallisen terveydenhuollon parjaamisen jälkeen minä olen kuitenkin päässyt nauttimaan aivan upeasta palvelusta!

Sieltä vaan kehotettiin hakeutumaan omalle terveysasemalle. Kaupunki vain unohti kertoa, että nyt yhtäkkiä 3 300 kaupungin työntekijää jalkautuu kunnalliseen perusterveyshuoltoon. Sinne, missä koko ajan on saanut lukea podettavan lääkäri- ja vastaanottoaikapulaa!

Uudessa työterveydessä luvattiin saada lääkäriaikoja akuutteihin vaivoihin, mutta ainakin keväällä useampi työntekijäni joutui kuormittamaan näiden takia Poksia. Kukaan ei tuntunut ottavan vastuuta asiakkaasta kokonaisvaltaisesti, kun Poksissa ei suostuttu tekemään tarkempia tutkimuksia ja työterveyteenkään ei huolittu. Eli hoitoa ei saanut edes rahalla! Kuinka monta muuta tällaista väliinputoajaa löytyy kaupungin palkkalistoilta?

Syksyllä olen siis itse päässyt jalkautumaan kunnalliseen perusterveyshuoltoon. Näin oli tehtävä, jotta tulevaisuudessa saisin reseptinikin uusittua.

Kaiken kunnallisen terveydenhuollon parjaamisen jälkeen minä olen kuitenkin päässyt nauttimaan aivan upeasta palvelusta! Sekä vastaanottohenkilöstö, että lääkäri ovat olleet erinomaisella asiakaspalveluasenteelle liikkeellä. Kiitos kuuluu heille ja Katajaharjun terveysasemalle!

Lääkäriajan olen saanut sieltä yhtä hyvin kuin aikoinaan työterveydestä. Koska vaivani eivät ole olleet kiireellisiä, vaan naaman tutuksi tekemistä ensimmäisellä kerralla, niin sain haluamani ajan kuukauden päähän. Ja siihen olin erittäin tyytyväinen. Akuuttiaikoja en ole onneksi joutunut tarvitsemaan, joten sen toimimisesta (tai toimimattomuudesta) ei ole henkilökohtaista kokemusta.

En tiedä, mitä Kouvolan kaupunki toivoi saavansa tästä uudesta työterveyssopimuksesta. Unohtuiko joltain kaiken säästöbuumin keskellä, että kun mietitään yhden sektorin säästöjä, niin unohdetaan kulujen kasvavan muualla? Siis se tavallinen tarina.

Eli tässä tapauksessa kaupunki maksaa Kymsotelle niitä kohonneita maksuja, mitä ennen maksettiin työterveyteen. Ja monelle kaupungin työntekijälle se on tarkoittanut heikentyneitä palveluita. Niille kaikille, joilla oli upea työterveystiimi takana.

Sari Blomberg, Kuusankoski