Lukijalta: Kehitysvammaiselle pojalleni ei löytynyt kriisipaikkaa

Poikani on keskivaikeasti kehitysvammainen, jolla on myös epilepsia ja lapsuusiän autismidiagnoosit.

Pojan tilanne romahti keväällä, autismi syveni ja murrosiän tuomat hormonimyllerrykset vaikeuttivat pojan elämää kovasti. Hänestä tuli arvaamaton ja karkaileva.

Asiat meni juuri niin kuin ei olisi pitänyt.

Tilanne paheni niin, että hän juoksi keskellä autotietä ja jäi istumaan autotielle. Juoksin perään ja sain juuri kiskaistua pojan pois tieltä ennen kuin auto olisi törmännyt häneen.

Tästä hätääntyneenä soitin Carean erityishuollon polille, kaupungin vammaispalveluun, hoitokotiin, jossa poikani on ollut hoidossa ajoittain, saisinko kriisiapua pojalleni, paikkaa hoitokotiin tai muuta. Oli heinäkuu, vastaus oli, että ”kaikki paikat ovat täynnä, ei ole edes kriisipaikkaa, koita jaksaa”. Kriisipaikkaa ei ole olemassakaan koko Kymenlaaksossa, oli kuukausi mikä tahansa. Lyhytaikaishoitoa on, muttei pitkäaikaispaikkojakaan ole.

Otin yhteyttä poikani lääkäriin, joka omalla vapaa-ajallaan, hoiti ja järjesti lopulta niin, että poikani pääsi kriisipaikalle Paimioon kehitysvamma-alan tutkimus-ja osaamiskeskukseen. Siellä hän oli kuukauden. Kotiinpaluun piti tapahtua asteittain, tunti tunnilta, puoli päivää kerrallaan ja niin edelleen, muttei täällä ollutkaan paikkaa hoitokodissa. Paimiossa pelättiin, että kotiutumalla liian nopeasti tilanne kriisiytyy uudestaan nopeasti. He luottivat siihen, että täällä olisi järjestetty paikka hoitokotiin pojalleni.

Asiat meni juuri niin kuin ei olisi pitänyt. Kahden päivän päästä pojan kanssa oltiin samassa tilanteessa kuin hänen mennessään Paimioon. Sitten kyllä järjestyi hoitopaikka, kun tilanne kriisiytyi uudestaan, olihan jo elokuu.

Nyt on pojan tilanne rauhoittunut, saa olla hoitokodissa kevääseen. Sen jälkeen, jos ei edelleenkään kotiutuminen onnistu, on etsittävä paikka jostain muualta, kun täällä ei ole pitkäaikaispaikkoja kehitysvammaisille lapsille.

Hirveää on se, että ei saa apua, kun on oikeasti hätä. Onneksi ihana lääkäri, suhteiden kautta sai järjestettyä poikani Paimioon. Uskon, ettei ihanaa poikaani olisi enää, niin hirveä oli tilanne. Olen tehnyt kaupungin ja Carean toiminnasta valituksen kaupungin johdolle ja Carean johdolle..

Kovasti lupailivat hoitaa asiaa, saa nähdä ovatko sanojen mittaisia.

Leijonaemo

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Uusimmat uutiset