Lukijalta: Säästöt on pakko ottaa niistä palveluista, joita kaupungin ei ole velvollisuus tuottaa – "Eihän se kivaa ole, mutta kun on pakko", kirjoittaa Jari Lindström

Politiikan syksy lähestyy kovaa vauhtia ja edessä ovat, niin valtion kuin kuntien osalta kovat päätökset ja usein perin ikävät.

Kouvolan kaupungin ongelmat ja haasteet johtuvat monista seikoista.

Metsäteollisuuden rakennemuutos on iskenyt Kouvolaan syvemmin kuin mihinkään muuhun Suomen kaupunkiin, viiden vuoden irtisanomissuoja betonoi liian pitkäksi aikaa rakennemuutokset, vaikeiden päätösten siirtäminen omilla päätöksillä (ns. tasekikkailu), kuuden kunnan päätöksentekokulttuurin yhdistäminen yhdeksi ja sote-kustannukset.

Siinä nyt muutama ihan otsikkotasolla. Ratkaisu näihin ja muihin ongelmiin ja haasteisiin ei mielestäni ole haikailu johonkin vanhaan. Eli paluu vanhoihin peruskuntiin. Olemme joka tapauksessa niin paljon riippuvaisia toisistamme, että Anjalankosken ja Kuusankosken ongelmat osuvat koko alueelle.

Olimme me sitten osa yhteistä kuntaa tai itsenäisiä.

Kun laki säätää ne palvelut, jotka kunnan on tuotettava, jää jäljelle ne palvelut, joita sen ei ole velvollisuus tuottaa. Karua, mutta kylmä totuus. Olisi kivaa pitää yllä kaikkia olemassa olevia jalkapallokenttiä, jääkiekkohalleja ja uimahalleja, teattereja ja orkesteria, jos siihen olisi varaa... Mutta kun ei ole. Säästöjä etsitään kaikesta ja usein kuntalaisten ihmetellessä, että jopa menee naurettavalle tasolle. Niinhän se menee, kun ei uskalleta tehdä ajoissa sitä, mitä pitää.

Kun ihminen on totutettu johonkin, sitä voi alkaa pitää itsestäänselvyytenä. Siitä luopuminen ei ole aina helppoa. Mutta joskus on vain pakko. Meillä Kouvolassa kuten kaikissa Suomen kunnissa on valtava haaste selvitä lakisääteisistäkin tehtävistä kunnialla. Yhä vähemmän jää verotuloja käytettäväksi siihen "muuhun".

Äänestäjää ei pidä pelätä. Jos jotain pitää pelätä, niin se on tuuliviiri, päättäjä joka ei osaa päättää, vaikka hänet on siihen tehtävään nimenomaisesti valittu.

Kouvolan ongelmat eivät ole kuntaliitoksen (uuden Kouvolan perustamisen) syytä. Syyt ovat ihan muualla, ja olen tuossa luetellut niitä, jotka minun mielestäni ovat sellaisia. Ongelmien ratkaisuun ei ole olemassa myöskään mitään oikotietä eikä jotain vippaskonstia. Ei, vaikka joku niin koettaisi esittää. Meidän on itse tehtävä päätökset ja kannettava niistä vastuu. Emmekä me voi odottaa jotain ihmettä ulkopuolelta, vaan on tehtävä se ihme ihan itse.

Ainoa tapa selvitä tästä on se, että valtuuston enemmistö uskaltaa tehdä sen, mitä sen on tehtävä, ja katsoa, että tehdyt päätökset tulevat myös toimeenpannuiksi. Valtuuston päätös kun on selkeä työohje virkamiehille.

Jari Lindström (sin.), Kuusankoski