Lukijalta: ”Mehän voidaan tehdä sellaiset tutkimukset kuin halutaan"

Tämä kyliltä kuultu kaupungin virkamiehen suusta lipsahtanut kommentti kuvaa mielestäni hyvin Kouvolan kouluverkkosuunnitelmia eikä valitettavasti edes yllätä minua yhtään.

Tarkoitushakuisilla kuntotutkimuksilla saadaan mikä tahansa rakennus näyttämään epäilyttävältä ja tutkimuksen etusivulle kootaan muutama asiayhteydestä irrotettu lause saaden täyslaho vaikutelma terveestä rakennuksesta.

Joillakin on kova tahto kaataa kaikki pienet koulut ja rakentaa kouluista suuria laitoksia.

Joillakin on kova tahto kaataa kaikki pienet koulut ja rakentaa kouluista suuria laitoksia. Niin kova tahto, että he osaavat selittää sen jopa edulliseksi vaihtoehdoksi verrattuna olemassa olevien rakennusten ylläpitoon.

Jos tässä ratkaisee vain raha, toivon todella, että valtuutetut ymmärtävät perehtyä asiaan ja vaativat oikeita laskelmia esimerkiksi velanhoitokuluista ja koulukuljetuskustannuksista. Millaiset ovat uusien koulujen käyttö- ja ylläpitokustannukset? Millaiset ovat sisäiset vuokrat? Onko näiden uusien suurien koulukiinteistöjen rakentaminen velaksi todellakin edullisempaa kuin olemassa olevien remontointi ja ylläpito? Tätä en voi uskoa.

Olen myös tarjonnut koulujen säilyttämisen mainosarvoa kaupungille tyhjien mainossloganien sijaan.

Jos tässä ratkaisevat inhimilliset arvot, on jokaisen valtuutetun syytä miettiä arvojaan. Miettiä lapsen ja perheiden etua. Millaiset ovat kyläkoulun yhteisölliset vaikutukset koko kylälle ja koulun oppilaille? Niitä ei suurissa laitoksissa kertakaikkiaan ole. Nettiyhteydet ja mobiililaitteet saadaan nykyään kyllä joka kylälle, se ei vaadi koulujen lakkauttamista.

Jos taas kestävänkehityksen arvot ovat tärkeimmät, on ilman muuta järkevää korjata olemassa olevaa ja huoltaa sitä. Ylläpitää sitä luonnonläheistä ja lähiliikuntapaikat omaavaa koulurakennusta, jossa ulkoluokkatunnit ja ilmiöoppinen on helposti käden ulottuvilla.

Koska meillä Ummeljoella on terve koulurakennus, on mielestäni näistä kaikista edellä kerrotuista syistä järkevintä säilyttää se. Kehitetään olemassa olevaa koulua, jonne mahtuvat myös esikoululaiset omaan siipeensä nyt luokattoman esi- ja alkuopetuksen kokeilun alkaessa, tässä voitaisiin olla edelläkävijöitä mitä niin suuresti Kouvolassa arvostetaan.

Sari Kopra, Ummeljoen koulun vanhempainyhdistyksen toimikunta