Lukijalta: Kouvolassa on rohkeasti mietittävä mihin panostamme, jotta erotumme massasta, kirjoittaa Ville Kaunisto

Meillä on jo pandemia, suurvelka ja todennäköisesti globaali lama. Mahdollisesti myös kansakuntien konkursseja ja poliittista kaaosta. Nyt olisi aika laskea teoreettisen hengityssuojan yläreunaa niin, että silmät tulevat esille ja näemme mihin olemme menossa.

Huonojen uutisten tulvassakin on tärkeää muistaa, että kriiseissä on aina voittajia. Jotta Kouvola voi kuulua harvoihin voittajiin, pitää ensin tunnustaa realiteetit ja niistä huolimatta uskaltaa toimia.

Kouvola lähtee matkalle kohti parempaa huomista harmittavasti takamatkalta. Kuntien välinen kilpailu käydään työpaikoista ja asukkaista. Nämä trendit ovat koko Kaakkois-Suomessa olleet jo pitkään laskevia. Kamppailua helpottaisi hyvässä kunnossa oleva talous. Sitä 11-vuotias Kouvola ei ole vielä nähnyt. Valtio tulee kuittaamaan osan koronan vaikutuksista, mutta menneitä syntejä se ei korvaa. Meidän veronmaksajien rahoja ne valtionkin rahat ovat.

Kun Kouvolan heikkoudet yhdistetään ja ratkaisuksi on keksitty veronkorotukset, niin takamatka on vuosien saatossa vain kasvanut. Palvelujen pitää olla kunnossa, mutta hyvinvointivaltiossamme ne ovat sitä lähes joka kunnassa. Niiden paisuttaminen yli talouden kantokyvyn ei ole Kouvolan voittajaksi nostava kärki.

On rohkeasti mietittävä mihin panostamme, jotta erotumme massasta. Luonto ja matkailu ovat suuria valttejamme kansainvälisesti. Sen on huomannut jokainen espanjalaisen rantakadun ulkopuolella käynyt matkaaja. Koronan keskellä matkailuun panostaminen vaatii jo hieman isompaa vatsahappojen kestoa, mutta tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole syytä unohtaa.

Panostukset yritysten sijoittumismarkkinointiin ovat nyt äärimmäisen tärkeitä. Samalla on muistettava pitää hyvää huolta täällä jo olevista yrittäjistä ja yrityksistä, työpaikkojen tekijöistä. Kilpailu yrityksistä ei onnistu luontokuvilla, talous pitää olla kohdillaan. Erinomaiset logistiikkamahdollisuudet, lähellä oleva satama ja lentokenttä yhä vahvemmin markkinoituina ovat etuja, joita harvalla on tarjota. Panosta tai kuihdu. Me valitsemme.

Tällä hetkellä miljoona suomalaista tekee etätöitä ja lähes puolet heistä haluaisi jatkaa niitä myös tulevaisuudessa. Eduskunnalla on valta parantaa etätyömahdollisuuksia esimerkiksi työhuonevähennystä uudistamalla. Tämä valtava massa työntekijöitä voi valita missä asua.

Miksi Kouvola? Erillisen työhuoneen hinta Helsingissä on moninkertainen Kouvolaan verrattuna. Upeat liikuntamahdollisuudet, luonto, arjen helppous, uudistuva ja laadukas kouluverkko ja etenkin työstä käteen jäävä korvaus ovat yksittäiselle työntekijälle ja hänen perheelleen tärkeitä. Etätyö ei ole vain etätyötä, vaan samalla se lisää alueelle fyysistä työtä. Kampaamoja, ravintoloita ja muita palveluita. Elämää.

Toivoa on, mutta mahdollisuudet eivät realisoidu odottamalla. Toivon syrjään pitää tarttua ja huominen pitää itse rakentaa. Mieluiten yhdessä. Oletko sinä mukana?

Ville Kaunisto, kansanedustaja (kok.), Kouvola