Lukijalta: Ilmastokeskusteluun faktoja leimakirveiden sijaan

Heti alkuun on todettava, että Tilastokeskuksen mukaan Suomi on onnistunut pudottamaan kasvihuonekaasupäästöjään yli viidesosan vuoteen 1990 verrattuna. Emme ole köyhtyneet, vaan vaurastuneet, vaikka Ari Hyvönen (KS 18.3.) pelottelee kurjistumisella.

Mitä jäätiköitymiseen tulee, niin nykyinen lämpökausi on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Tutkija William Ruddimanin mukaan ihminen on onnistui jo maanviljelykulttuurin syntyvaiheessa kaskeamisella ja riisin viljelyllä muuttamaan hiilidioksidi- ja metaanipitoisuutta niin, että uuden jääkauden alkaminen on siirtynyt.

Tämä seuraava jäätiköitymisvaihe on siirtymässä kauas tulevaisuuteen teollisen aikakauden tuottamien päästöjen takia. Hyvösen mainitsema viisi prosenttia ei kuulosta paljolta, mutta se on määrä mikä jää ilmakehään. Hiilidioksidipitoisuus onkin 200 vuoden aikana noussut yli 40 prosenttia.

Juuri menneisyydestä kertovien näytteiden avulla tiedetään, että ilmasto on herkkä reagoimaan muutoksiin. Menneisyyden vaihtelut eivät kumoa ihmisen aikaansaamia vaikutuksia, vaan korostavat kasvihuonekaasupitoisuuden ja lämpötilan välistä yhteyttä.

Ilmastovouhotuksella on takanaan lähes 200 vuotta havaintoja ja tutkimustyötä. En usko, että Fourier, Tyndall ja Arrhenius olivat nykyisin ahkerasti heilutetun leimakirveen mukaisia vihervasemmistolaisia. Suosittelen Hyvöselle ja hänen kaltaisille ilmastodenialisteille tutustumista kansallisen ja kansainvälisen ilmastopaneelin yhteenvetoihin. Toivoisin etenkin kevään vaaleissa ehdokkaina olevien lukevan näitä, sen sijaan että googlaisivat vaihtoehtoisia totuuksia.

Antti Van Wonterghem, vihreiden ilmasto- ja energiapoliittisen työryhmän jäsen, Kouvola

Uusimmat uutiset