Lukijalta: Kaupunginvaltuusto on nyt paljon vartijana—Vaikeita ratkaisuja on kuitenkin pakko tehdä

Lukiessani uutista kaupunkimme hallituksen kokouksesta ei siinä tiennyt itkeäkö vaiko nauraa. Päätökset siinä toteutuivat jotakuinkin niin kuin arvelinkin. Vanhat jäärät, jotka ovat kaupunkimme päätöksillään ajaneet nykyiseen talouskurimukseen eivät edelleenkään sitä näytä ymmärtävän.

Viimeistään nyt valkeni se tosiasia, että meillä Kouvolassa on heikko ja kykenemätön kaupunginhallitus. Kaikki vastuu vaikeista päätöksistä sysätään valtuustolle. Kaupunginhallitus asettui tekemillään ja tekemättä jättämillään päätöksillä valtuuston selän taakse. Kokouksesta näkemyksenä esitettiin, kuinka eräiden tahojen osalta näkemykset jyrättiin läpi tosiasioista välittämättä. Nimeltä ei luonnollisestikaan näitä jyrääjiä mainittu, mutta eiköhän aika moni arvaa, että demareiden päällikkö on ainakin yhtenä jyrääjänä toiminut.

On valittava joko kovat veronkorotukset tai toteuttaa kaupunginjohtajan säästöesityksiä, joita on konsultin avustamana syntynyt.

Toimitaan vastoin todellisuuden tajua, jotta kaupunkilaisten silmissä voisi näyttää paremmalta ja säilyttää näin paikkansa tulevissakin vaaleissa.

Kaupungin talouden heikko tila ei anna tilaa poliittiseen vehkeilyyn. Lehmänkauppojen aika on ohi. Tämä pitäisi nyt kaikkien päätöksentekijöiden ymmärtää. Kaupunginjohtajan lista säästötoimenpiteistä vaikuttaa rankalta ja onkin sitä. Se kuitenkin kertoo siitä, kuinka huonosti viimeisen kymmenen vuoden aikana Kouvolan asioita on hoidettu. Suunnitelmallisuus on puuttunut ja on menty eteenpäin vanhoilla konsteilla eikä ole reagoitu muutoksiin.

Täytyy nyt toivoa että kaupunginvaltuustossa löytyy rohkeutta, jota hallituksessa ei ollut. Säästötoimenpiteitä, joita jo vuosien saatossa olisi pitänyt tehdä, on vaan tehtävä.

Kaupunginjohtajan lista on pitkä. Siinä on paljon vaikeasti hyväksyttäviä, mutta myös hyviä ratkaisuja tulevaisuutta silmäillen. Valkealan ja Inkeroisten investointihankkeet ovat esimerkkeinä hyvistä ratkaisuista.

Vaikeitakin ratkaisuja on kuitenkin pakko tehdä. Tavallisen kaupunkilaisen näkökulmasta lähtökohtana on kuitenkin oltava tasapuolisuus kaupungin eri alueiden kesken. Vaikeiden päätösten ymmärtämistä helpottaa kun se koskettaa kaikkia tasapuolisesti. Verojen korottaminen olisi tietysti se helpoin ratkaisu, koska se koskettaa kaikkia. Se on kuitenkin ratkaisuista kaikkein huonoin. Kouvolan vetovoimaa se ei paranna vaan päinvastoin. Samalla se heikentää ostovoimaa ja lamaannuttaa Kouvolaa entisestään.

Kouvolan tulevaisuudennäkymät ovat nyt tulevan valtuuston kokouksen käsissä. On valittava joko kovat veronkorotukset tai toteuttaa kaupunginjohtajan säästöesityksiä, joita on konsultin avustamana syntynyt. Paineita lisää vielä jäärien toiminta jotka kaupungin taloustilanteesta välittämättä yrittävät ajaa omaa etuaan. Tavallinen kaupunkilainen seuraa tilannetta henkeään pidätellen.

Kari Koistinen, Valkeala