Lukijalta: Urheilun ei tarvitse olla kallista – Yhteiskunnan tuki tulee keskittää harvempiin lajeihin

Suomi ei voi olla hyvä kaikessa ja se koskee myös urheiluelämää. Yhteiskunnan tuki tulee keskittää harvempiin lajeihin.

Mäkihyppy joutaa pois monesta syystä. Se ei sovi joukkourheiluksi. Hyppääjät lasketaan kymmenissä, kun jalkapalloa pelaa sarjoissa yli 100 000 pelaajaa. Futisharrastus on tuhat kertaa suositumpi mäkihyppyyn verrattuna. Mäkien teko ja huolto on huippukallista per nuppi, ja lajia sotkevat tuulet. Mitä järkeä on rahdata hyppääjiä ympäri maailmaa kuulemaan, että tuulee liikaa? Sääongelma koskee myös hiihtoa alppilajeista puhumattakaan: lumenrahtaus on keinotekoista, typerää energiantuhlausta.

Naishyppääjät ovat ensi kertaa saamassa edustusjoukkueen. Tasa-arvobuumin varjolla he vaativat samoja etuja kuin miehet, vaikka tasa-arvo ei koskaan voi koskea urheilua fyysisistä syistä alkaen.

Urheilua voi harrastaa kansanterveyden kannalta mielekkäästi, eikä maksa paljon. Joka kylä, edes kaupunki, ei kaipaa mäkeä eikä kiekkohallia. Kallis on kallis myös perheille. Lätkäperheillä on usein maksuvaraa. Silti moni vanhempi noituu pojan murrosiässä, kun lahjat eivät riitä "edes" SM-liigaan. Harrastus on vienyt 50 000 euroa.

Jalkapallo on kuningas monesta syystä. Yksi on monipuolisuus, toinen leikinomaisuus, kolmas se, että huipulle voi yhä päästä jopa köyhiltä kujilta. Kukin harrastaa mitä tahtoo, mutta reunaehdot tulee ottaa huomioon. Kannatan joukkuelajeja, siis palloilua myös sosiaalisessa mielessä.

Hannu Eklund, Kotka

Luetuimmat

Uusimmat uutiset