Lukijalta: Kouvolassa todella osataan saattohoitaa asiakkaita ammattitaitoisesti ja arvokkaasti

Monesti eri medioissa ja puheissa ympäri Suomen Kouvolaa parjataan ja sille naureskellaan. Kaikkea kivaa betonista. Suomen surullisin kaupunki. Näitähän riittää.

Mutta Kouvolassa on myös useita hienoja asioita. Näistä yhtenä haluan nostaa esille Marjoniemessä sijaitsevan palliatiivisen hoidon sekä saattohoidon yksikön Villa Apilan. Tällä hetkellä Kouvolassa todella osataan saattohoitaa asiakkaita ammattitaitoisesti ja arvokkaasti, ihmistä unohtamatta.

Villa Apilan henkilökunta on omistautunutta työlleen ja heillä on saattohoidossa tarvittavaa erityisosaamista. Asiakkaat saavat turvallista, yksilöllistä hoitoa ja myös läheiset otetaan huomioon. Villa Apilan hoitajat tekevät vaativaa työtä suurella sydämellä ja kaikessa toiminnassa paistaa läpi halu toimia niin, että asiakkaalla on mahdollisimman hyvä olla. Kipuja ei tarvitse kärsiä. Selkää rapsutetaan, jos sitä kutittaa. Pienetkin asiat huomioidaan.

Villa Apilassa on myös hyvin rauhallinen tunnelma. Osastolla saattaa olla yhtä aikaa useita kuolevia asiakkaita, mutta silti hoitajilla on halua pysähtyä hetkeksi, jos asiakas tai omainen niin toivoo. Halutessaan asiakas pääsee myös käymään kotona ilman että tarvitsee pelätä paikan menettämistä saattohoidossa. Elämän viime metrillä ei pidä joutua stressaamaan vuodepaikoista ja niiden riittävyydestä. Tätä varmuutta myös läheiset arvostavat suuresti.

Kun elämän liekki sammuu, Villa Apilassa läheiset saavat jättää hyvästejä kaikessa rauhassa. Myös hoitajat tulevat jättämään hyvästejä poisnukkuneelle sekä halaamaan omaisia, Tällaista ei ole läheskään kaikkialla.

Haluan kiittää Kouvolan kaupungin kotihoidon sekä Villa Apilan henkilökuntaa erittäin ammattitaitoisesta, ystävällisestä sekä välittävästä hoidosta ja huolenpidosta. Toivottavasti saattohoito jatkuu Kouvolassa yhtä laadukkaana tulevaisuudessakin.

Riikka Vanhanen, Helsinki