Lukijalta: Kouvolan on nyt viisasta tiivistää koulu-, kirjasto-, urheilu- ynnä muuta palveluverkostoa

"Jos talous ei ole kunnossa, ei ole mikään kunnossa"; tämä koskee kaikkia organisaatioita myös kuntia ja kaupunkeja. Toisaalta, jos talous on kunnossa, niin on mahdollisuus tehdä mitä vain. Kouvolan talous on surkeassa jamassa: tänä vuonna on tulossa 40 miljoonan euron alijäämä ja yhdistyneen Kouvolan 10 vuoden aikana on kertynyt 100 miljoonan kattamaton alijäämä.

Kuusi kuntaa yhdistyivät taloudellisista syistä. Kuntien yhdistymisellä talous voi parantua vain siten, että päällekkäisiä toimintoja kouluja, kirjastoja, virastoja, liikuntahalleja, urheilulaitoksia ynnä muita keskitetään. Näin ei ole Kouvolassa tehty. Se on suurin syy kaupungin surkeaan talouteen. Tästä syystä kuntaliitos on johtanut Kouvolan "ojasta allikkoon". Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa on järkevä keskittää koko kaupunkia koskevat palvelut keskustaan.

Kouvolan koulu- ynnä muut suunnitelmat on tehty ja päätetty sillä oletuksella, että väestömäärä kasvaa. Tämä on uskomatonta, kun asukasluku on laskenut joka vuosi tuntuvasti. Kouvola on nyt olennaisesti pienempi kaupunki kuin 10 vuotta sitten.

Nyt on viisasta, oikeastaan pakko, tiivistää koulu-, kirjasto-, urheilu- ynnä muuta verkostoa. Uusista investoinneista on nyt luovuttava, sillä ei ole mahdollista rakentaa uutta kirjastoa, uutta teatteritaloa, monitoimihallia, ei kaikkia suunniteltuja uusia kouluja.

Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa on järkevä keskittää koko kaupunkia koskevat palvelut keskustaan.

Veronkorotus ei auta Kouvolaa, jo nyt veroprosentit ovat keskimääräistä korkeammat. Ei ole oikein ja viisasta nostaa veroja sen takia, että ylläpidetään liian raskasta organisaatiota. Kaupungilla on myös raskas ja moniportainen virkakunta, eli sitä pitää keventää. Kaupunkikonsernissa on suuri määrä erilaisia yhtiöitä ja muita toimijoita, joita pitää purkaa.

Olin 1970-luvulla Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen. Silloin talous oli erinomaisessa kunnossa, veroprosentti alhainen ja asukasluku kasvoi.

Työn perässä muutin pääkaupunkiseudulle ja olin pitkään kunnallisissa luottamustoimissa muun muassa Pornaisten kunnanhallituksen puheenjohtajana ja pitkään Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajana. Neljä vuotta sitten palasimme Kouvolaan; Kuusankoskelle.

Risto Kuisma, kaupunginvaltuutettu (sd.), oikeustieteen kandidaatti

Luetuimmat