Lukijalta: Olkaamme ylpeitä Kymi Ringistä ja suomalaisesta osaamisesta

Olin vanhempieni ja avomieheni kanssa seuraamassa Moto GP -testiajoja Iitin Kymi Ringillä maanantaina. Sateinen ja harmaa sääkään ei lannistanut hienoa kokemusta. Rata oli upea, kaikki toimi hienosti, vapaaehtoisilla työntekijöillä oli ystävällinen ja palvelualtis asenne. Hyvä fiilis syttyi saman tien, kun astui autosta ulos parkkipaikalla.

Harmillista, että kaikilla asenne kansainvälistä ratahanketta kohtaan ei ole ollut yhtä positiivinen. Nirinää ja narinaa on keskusteluissa riittänyt, samoin selkäänpuukotusta ihan lajin sisäpiirissä. On ikävää, että keskeneräistä työtä arvostellaan ja puhutaan ja kirjoitellaan asioista, joista ei selvästikään tiedetä tarpeeksi.

Ihan ensiksi Kouvolan seudulla tulisi ymmärtää Moto GP -sarjan globaali näkyvyys. Lajin tavoittaa TV:n kautta arviolta 400 miljoonaa ihmistä. Myös sosiaalisen median kautta lajia seuraa miljoonayleisö. Toistaiseksi Hollannin Assen on ollut Suomea lähinnä oleva Moto GP -rata. Siellä yleisökapasiteetti on 110 000, istumapaikkoja on 60 000 katsojalle. Tällaisista luvuista siis puhutaan Moto GP:n kohdalla. Jos vastaava määrä katsojia, ajajat, tiimit ja mediaväki mukaan luettuna saapuu Iittiin, jokainen voi miettiä, kuinka paljon rahaa seudulle jää.

Kateuden sijaan voi alkaa hioa kielitaitoaan ja laittaa vaikka oma koti vuokralle ensi vuoden kisaturisteille.

Suomessa on aina osattu järjestää isoja urheilutapahtumia. Nyt meillä on vielä isompi sauma näyttää, mitä osaamme. Sadat miljoonat TV-katsojat seuraavat kisaa suorana Iitistä. Eikö tämä ole sitä parasta mahdollista Suomen ja suomalaisen osaamisen brändäämistä! Pieni Iitti ja muut seutukunnat ympärillä siinä sivussa saavat globaalia mainetta ja kansainvälisiä kisavieraita. Eikö siitä pitäisi olla pelkästään iloisia ja kiitollisia? Koko maailma näkee, millaiset puitteet on saatu rakennettua ja miten hyvin kaikki on järjestetty. Tästä saatiin jo pieni maistiainen testiajojen yhteydessä, ja lisää on luvassa.

Nyt tarvittaisiin asennemuutosta ja kykyä tuntea ylpeyttä oman alueen hienosta radasta! Elimäellä kasvaneena ja Iitissä koko ikäni mökkeilleenä olen pelkästään iloinen kaikesta siitä hyvästä, mitä tämä hanke maalaisseutukunnille tuo. Kateus ei tee hyvää kenellekään. Viisas ihminen ymmärtää, että nauttiessaan toisen ilosta ja menestyksestä hän saa iloa myös itselleen. Kateuden sijaan voi alkaa hioa kielitaitoaan ja laittaa vaikka oma koti vuokralle ensi vuoden kisaturisteille.

Ehdottomasti kannattaa mennä paikan päälle ja nähdä lajilegenda Valentino Rossi livenä Yamahan selässä radalla. Timo Pohjola taustajoukkoineen on tehnyt yli vuosikymmenen työtä ratahankkeen eteen. Toivon sydämestäni, että radalle saadaan Moto GP:n lisäksi paljon muitakin tapahtumia, niin urheilua kuin kulttuuriakin.

Maija Mäkelä, toimittaja ja filosofian maisteri, Helsinki