Lukijalta: Asukasvaalit olisi edellytys pormestarimallille

Pentti Salinin pormestarimallia käsittelevässä kirjoituksessa (KS 7.8.) oli paikkansa pitäviä havaintoja. Kirjoituksesta tosin ei selvinnyt, millä perusteella pormestarimalli lisäisi hallinnollista byrokratiaa ja siirtäisi kuntalaisten valtaa puolueille ja poliitikoille. Byrokratiahan liittyy perinteisesti virkamiesvaltaan eikä poliittiseen valtaan. Pormestarimallissa on heikkoutensa, mutta väitän että heikkouksia voidaan ratkaisevasti rajoittaa.

Salinin kirjoituksessaan lainaama dosentti Silvo Kaasalainen toteaa, että asukkaiden vaikutus kuntien päätöksentekoon olisi hoidettava kuntalailla siten, että pormestari valitaan asukasvaaleilla. Asukasvaalit ovatkin se menettely, jota itse olen julkisuudessa esittänyt edellytyksenä pormestarimallille.

En kiistä pormestarimallin heikkouksia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että valtuustolla on vapaus päättää pormestarin ja apulaispormestarin palkkioista. Pormestarin palkkiosta ja apulaispormestarien lukumäärästä ei ole kaupungille taloudellista haittaa, kun palkkiot määrätään tarpeeksi matalalle tasolle. Väitän, että todella alas pitää palkkioissa mennä ennen kuin hakijat loppuvat.

Vihreiden tulo politiikkaan tosiaankin lisäsi Kouvolaan yhden ylimääräisen varapuheenjohtajan, koska Juha Huhtalalle piti räätälöidä ylimääräinen valtuuston varapuheenjohtajan paikka. Laki ei kuitenkaan pakota meitä sellaisiin ratkaisuihin, eikä myöskään pakota meitä maksamaan ylisuuria palkkioita kenellekään. Kun edellä mainitsemani keinot otetaan käyttöön, en usko pormestarimallin nostavan kustannuksia. Hyödyksi nykyiseen järjestelmään verrattuna tulisi mahdollisuus saada kaupungin johtoon henkilö, joka edustaa suoraan äänestäjiä, toisin sanoen on puoluevallan vastapaino. Äänestäjien tekemän valinnan painoarvoa voisi lisätä sillä, että pormestariehdokas sitoutuu luopumaan puolueensa jäsenyydestä, jos tulee valituksi. Niin – ja pormestarinhan voivat äänestäjät vaihtaa neljän vuoden välein jos ei meno miellytä.

Jouni Suninen, Suur-Kouvolan sitoutumattomat

Uusimmat uutiset