Lukijalta: Kaupungin säästöt asukkaiden palveluista väistämättömiä

Kouvolan kaupunki joutuu säästämään isolla kädellä, joten eri puolueilla ei tule olemaan seuraava vajaa vuosi helppoa. Kuntavaalit häämöttää ensi keväänä, ja äänestäjät varmaan noteeraavat taajamissa palveluiden karsimisen tuskan. Kuusankoskeltakin lähtee uimahalli, ja varmaan teatterikin joutuu lopettamaan. Mutta onhan meillä kuusaalaisilla vertaiskärsijöitä esimerkiksi Inkeroisissa ja Korialla, joista myös uimahallit joutuvat lopettamaan.

Varmaan palveluita karsitaan enemmänkin ja kliseiseltä tuntuvan Sipilän sanonnan mukaisesti ”kipeitä päätöksiä” tulee. Miinuspäätökset koskettavat isoa osaa kaupunkimme asukkaista. Mutta minkäs teet, jos ne verotulot eivät kata palveluiden menoja ja herrojen palkkoja, eikä Kouvolassa voida puhua muuttovoitosta.

Toivotaankin, että valtuusto pystyy myös päättämään omasta kokoonpanosta miinusmerkkisesti, supistaen sen 51-jäseniseksi. Myös lautakunnat voisi supistaa ohjausryhmän raporttiluonnoksen mukaisesti viiteen tai kuuteen lautakuntaan. Myös lautakuntien jäsenmäärät voisi ottaa tarkan syynin alle.

Tietenkään ei voi olla niin, että pelkästään luottamushenkilöstö joutuu supistumaan, vaan kyllähän Kouvolan pitää antaa sitten kenkää, myös muutamalle kallispalkkaiselle viranhaltijalle.

Näistä palvelujen karsimisista varmaankin kaikista tärkein, ja polttavin on kuitenkin sen oman lähikoulun menettäminen. Kyllä ovatkin saaneet palstatilaa koululaiskuljetusten ongelmat. Lähinnä on osunut silmään tuo Ummeljoen tapaus. Ei ole yhtään ajateltu niin, että koulut ovat vasta alkaneet ja vahinkoja sattuu.

En ole kyseisessä tilanteessa ollut asianosainen, mutta olen alan henkilöstöä ja ihmettelenkin, että pitääkö kuljettajan toimia myös lastenhoitajana matkan aikana? Kyllä meillä siinä ajamisessa ja liikenteen seuraamisessa on tarpeeksi työtä. Kaupunki säästää lopettamalla kouluja, joten eikö kaupunki voi järjestää muun muassa erityisoppilaille avustajan koulumatkan ajaksi, varsinkin jos oppilas ensimmäistä kertaa joutuu/saa mennä linja-autolla kouluun?

Ehkä koulukyytiongelmista lukeneet vanhemmat palaavat sitten talvella asiaan samalla tavalla, kun me kuljetamme lapsia kouluun liukkailla teillä. Viime talvena en lukenut ainuttakaan artikkelia kyseisestä aiheesta; liukkaat tiet koulukuljetusten ongelmana. Nyt, kun kaupunki joutuu säästämään, oletan näiden väylien jäävän entistä heikompaan ajokuntoon.

Kokonaisuutena kuitenkin kaupungin säästöistä olen sitä mieltä, että päättäjät, älkää jahkailko vaan tehkää se, mikä on pakko. Jos palveluita lähtee Kuusaaltakin, niin ei sille sitten voi mitään.

Päätöksenteko on huomattavasti helpompaa, kun on vähemmän porukkaa jahkailemassa. Tuskin siitä demokratiakaan paljonkaan kärsii. Ja niinhän se vaan on, että jos ongelma ei ole oma, niin se on siedettävissä. Mutta tämä kaupungin heikko rahatilanne on meidän kaikkien ongelma.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski