Lukijalta: Arabit aloittivat väkivaltaisuudet

Kouvolan Sanomissa 15.5. oli Palestiinaa koskeva uutinen jonka mukaan "Mielenosoitusten odotetaan huipentuvan tiistaina, jolloin tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun sadat tuhannet palestiinalaiset ajettiin kodeistaan Israelin valtion perustamisen takia". Todellisuudessa ketään ei ajettu mihinkään Israelin valtion perustamisen takia.

Palestiinan arabit aloittivat Palestiinan juutalaisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet heti kun YK oli 29.11.1947 julkaissut päätöslauselman numero 181. Päätöslauselmassa sekä arabeja että juutalaisia kehotettiin perustamaan omat valtionsa Palestiinaan. Kummallekin osapuolelle YK osoitti sitä varten alueet. Juutalaiset hyväksyivät YK:n esityksen, arabit eivät.

Palestiinan arabien tarkoituksena oli saada itselleen nekin alueet, jotka YK oli osoittanut juutalaisille. Kun juutalaiset sitten julistivat Israelin valtion syntyneeksi keskiyöllä 14.5.1948, Israelia ympäröivät arabivaltiot hyökkäsivät kolmesta suunnasta heidän kimppuunsa. Sodan aikana Palestiinan arabeja pakeni nykyiseltä Israelin alueelta sadoin tuhansin. Sille tielleen he jäivät, sillä Israel voitti sodan vastoin kaikkia odotuksia.

Nyt Palestiinan arabien jälkeläiset haluavat sinne, mistä heidän vanhempansa ja isovanhempansa aikoinaan lähtivät aloittamaansa sotaa pakoon. Voidaan kysyä millä oikeudella.

Jouni Suninen, Kouvola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat