Lukijalta: Kymmenvuotias Kouvola tarvitsisi onnenpotkun pärjätäkseen

Tavallisen kuntalaisen ei pitänyt havaita liitoskuntien rajojen poistumista millään lailla, näin ainakin aikanaan vakuutettiin. Ajatus oli utopiaa, sillä ensinnäkään liitos ei lisännyt alueelle valtionosuuksia, vaan päinvastoin. Liitos ei vähentänyt entisten kuntien velkataakkaa, joten sille piti tehdä jotain.

Omaa omaisuutta myytiin itselle, minkä takia kaupungin kokonaan omistama osakeyhtiö joutui ottamaan yli 30 miljoonan euron velan. Velan suurimmaksi maksajaksi ovat käytännössä joutuneet kaukolämmön asiakkaat. Tähän kun lisätään yli 30 prosentin kiinteistöveron korotus ja se, että liitoskuntien vesilaitokset yhdistettiin yhdeksi vesilaitokseksi, jonka korjausinvestointivarat otettiin tilinpäätöksen kaunistamiseksi. Tästä johtuen vesilaitos on joutunut korotetuilla maksuilla ja taksoilla keräämään korjausinvestoinnin varat asiakkailtaan. Eli näillä toimenpiteillä on ollut vaikutusta asuntoyhtiöiden yhtiövastikkeisiin sekä muutoinkin asumiskustannuksiin.

Kuntaliitoksen vaikutukset eivät mielestäni ole miltään osin olleet myönteisiä.

Korjausvelkaa vesilaitoksen lisäksi on syntynyt kaupungin omistamiin kiinteistöihin, jotka ovat kieltämättä olleet täysin retuperällä. Se on käsittämätöntä, kun vertaa tilavuokrien hintakehitystä. Vuokrat ovat käsittämättömän korkeat, kaikki kaupungin palveluja tuottavat yksiköt menisivät yksityisten omistamiin tiloihin, jos se vain olisi mahdollista.

Kuntaliitoksen vaikutukset eivät mielestäni ole miltään osin olleet myönteisiä. Se on näkynyt niin vanhus- kuin terveydenhuoltopalvelujen vähyydessä.

Tuntuu kuin ei olisi mistään kotoisin, kun omasta kotikunnasta tuli kaupunginosa, jonka palveluvarustusta on ankarasti nyljetty. Tilannetta ei yhtään helpota se, että olin tietoinen, miten tässä tulee käymään, minkä takia kuntaliitosta aikanaan vastustin ja äänestin vastaan. Toivottavasti Kouvola kohtaisi jonkun onnenpotkun, jotta valoa näkyisi tunnelinpäässä.

Anssi Tähtinen, Kouvola