Lukijalta: Tahtoa ja halua puurakentamiseen on Kouvolassa ollut, mutta rakentajat ovat saaneet seurata sivusta

Tällä viikolla on ollut keskustelua puukouluasiasta. Rakensin rautateitä kolmekymmentä vuotta ja puurakentajana olen ollut kymmenen vuotta. Rakennamme Kouvolassa, vaikka rakennukset sijoittuvat sitten ympäri Suomea.

Minun puurakentamisen alkutaipaleellani Kouvolan kaupungilla oli halu päästä puurakentamisen kärkikaupungiksi. Kouvolassa on järjestetty puurakentamisen arkkitehtuurikilpailuja Kymijoen rantarakentamiseen sekä kilpailutettu puukerrostalon arkkitehtuuria. Erilaisia kehittämishankkeita on tehty.

Esitettyjen suunnitelmien mukainen koulurakennus on mahdollista toteuttaa puurakenteisena paikallisin voimin.

Tahtoa ja halua on ollut, mutta rakentajat ovat saaneet seurata sivusta. Lisäksi tehtiin poliittinen päätös, että taseeseen varattiin kaksi miljoonaa puurakentamisen kehittämiseen, mutta tämä on jäänyt käyttämättä.

Kun tällä viikolla olen lukenut Kouvolan Sanomia, niin tuntuu aivan kummalta: Toimitilajohtajan mukaan puukouluasia tuli yllätyksenä, vaikka Kouvolan kaupungin strategiassa asia on yksiselitteinen: ”Julkisia rakennuksia rakennettaessa tulee selvittää puurakentamisen mahdollisuus”.

Kuten lehtiartikkelista voi todeta, on kehitelty omia argumentteja, joilla puurakentaminen on koetettu sivuuttaa. Mitään todellista ja kunnollista syytä ei ole olemassa. On huolestuttavaa, kun asiaa selvittävät samat henkilöt, jotka ovat jo kertaalleen jääräpäisesti vieneet betonivaihtoehtoa eteenpäin.

Mitä tulee suunnitteluun, niin markkinavuoropuhelussa on esitelty riittävä suunnitteluaineisto eli mitään lisäsuunnittelua ei tarvita. Hankesuunnitelmassa on otettu kantaa tiloihin ja tilojen järjestämiseen rakennuksessa. Rakentamisen suunnittelua ei ole tehty. Vasta seuraavassa vaiheessa suunnitellaan rakenteet.

On aivan normaalia, olkoon materiaali sitten puuta, betonia tai terästä, että tämän vaiheen jälkeen tilojen sijoitteluun tehdään vielä muutoksia ja tarkennuksia sekä mahdollistetaan rakentaminen. Tässä vaiheessa on kuitenkin järkevää päättää rakentamisen toteutus sekä onko tarkoitus tehdä rakennuksesta puurakenteinen.

Tilaaja saa päättää, millaisen koulurakennuksen haluaa hankkia. Esitettyjen suunnitelmien mukainen koulurakennus on mahdollista toteuttaa puurakenteisena paikallisin voimin.

Tiettävästi seuraavana on ollut suunnitelmissa käydä tekninen vuoropuhelu toimittajien kesken, ja tässä kohtaa yleensä valmistellaan jo kilpailutusta. On täysin mahdollista kilpailuttaa hanke nyt olemassa olevilla aineistoilla ilman mitään lisäsuunnittelua. Voidaan laskea vaikka suunnitteluosasto joululomalle.

Mitä tulee paloturvallisuuteen, niin kohde tultaisiin puurakennuksena toteuttamaan automaattisella palonsammutusjärjestelmällä, joka on kyllä oppilaiden ja henkilökunnan kannalta paloturvallinen. Nykyaikaisessa puurakennuksessa paloturvallisuusasiat on hoidettu.

Rakennushanke on mahdollista hankkia suunnittele-rakenna-periaatteella eli KVR-hankkeena, jolloin suunnittelu tulee rakentamisen mukana. KVR-urakassa tilaajalla on hankkeen valvonta helpompaa, ja siitä voi selvitä jopa kaupungin oman henkilökunnan voimin. KVR-urakka nopeuttaa hankeaikaa, ja koulu olisi mahdollista saada käyttöön lukuvuoden 2021 alussa tai jopa joululomalle 2020.

Veli Hyyryläinen, Elementit-E oy, Kouvola

Uusimmat uutiset