Lukijalta: Maaseudun asukkaiden ja heidän työnsä hyvinvointiin on alettava panostaa

Maatalous tuo Kymenlaaksoon 40 miljoonaa euroa vuodessa ja työllistää 3 000 henkeä. Se tekee 13 333 euroa henkeä kohden vuodessa. Kuukausiansioksi tulee 1 111 euroa. Pienipalkkaiset lasten- tai sairaanhoitajat saavat palkkaa 2500 euroa kuukaudessa. Kuinka puhutaan pienipalkkaisista, jopa lakkoillaan?

Entisenä viljelijänä totean, että tällaisella tulolla, 60 prosentin eläkekertymän mukaan laskettuna, kuukausieläkkeeksi tulee 666 euroa. Miten viljelijä tulee toimeen eläkkeellä? Työeläkehän on varsinainen eläke?

Liitän oman kululaskelman omakotitalostani viime vuodelta, jonka ylläpitokustannus oli 630 euroa kuukaudessa. Sillä rahalla saa Kouvolassa vuokra-asunnon ja asumistuenkin eläkeläisenä. Elintarvikkeet, puhelin, lehdet, lääkkeet, auto, eivät sisälly ylläpitolaskelmaan: yhteensä 1 069 kuukaudessa.

Maalaisella ei ole kesälomarahaa. Matkakulut ovat minimissä. Maalla matoja jopa kymmeniä kilometrejä ja työajan hukkaa. Esitän maaseudun matkakuluista 5–10 kilometrin palveluhakumatkoista ja ylittävästä osasta 40 sentin kilometrikorvausta asunto-ja työmatkakuluina.

Miten muuten käy Suomen elintarvikeomavaraisuuden ja ruuantuotannon? Kaupunkityöllä ei ruoka-aineksia valmisteta. Ei katukivillä eikä niiden lämmityksellä.

Maaseudun asukkaiden ja heidän työnsä hyvinvointiin on alettava panostaa, ennenkuin on kaupungin asukkaita ryhdyttävä pakkosiirtämää maalle elintarviketuotantoon. Missä sen alan ammattitaito? He ovat uusavuttomia? Ennen tätä maaseutu rapistuu ja tuotantotilat häviävät. Tarvitaan uusasutusta, kuten siirtolaisia aikanaan. Mikä stressi ja kustannus odottaa? Ei ulkomainen tuonti lisää Suomalaista työllisyyttä. Kuinka paljon käytetään verovapaisiin ulkomaanmatkoihin?

Paheksutaan eläkeläisedustajia. Jos poistetaan edustus, kuka valvoo oikeuksia? Presidentti Koiviston aikana poistettiin maaseudun edustajat komiteoista tarpeettomana. Maaseutu autioituu!

Heikki Aarnio, eläkeläinen, Koria