Lukijalta: Vesi virtaamaan Kouvolan karhupatsaaseen

Ajat muuttuvat ja me yritämme muuttua sen mukana. Siksi päätimmekin muuttaa kulttuurikaupunkimme keskustaan. Paikan valinta ei tuottanut suuriakaan ongelmia, koska Kasarminmäki ympäristöineen on varmasti Suomessa parasta A-luokkaa.

Helteiden uuvuttamina suuntasimme iltakävelymme kohti yhtä Kouvolan kulttuurikeskusta

Mutteria. Vastaanotto terassille oli isännän toimesta enemmän kuin miellyttävää. Tuntui kuin olisi tultu kotiin, vaikka edellisestä käynnistä olikin kulunut vähintäänkin tovi.

Siinä virvokkeita maistellessamme ajatuksemme harhailivat kulttuurin pariin. Muistelimme, että Kouvola on aina ollut urheilun lisäksi suuri kulttuurikaupunki. Jos otamme mukaan nykyisen Suur-Kouvolan, niin taiteen, viihteen kuin teatterin alalta löytyy suuri määrä Suomen huipulle nousseita mestareita. Rajoitetun merkkimäärän vuoksi en ala nimiä luettelemaan.

Yhtäkkiä katseemme kohdistui patsaaseen, jonka tunnistimme kuvaavan eläintä, josta Kouvola on saanut nimensä. Patsas esitti lohta sylissään kannattelevaa karhua. Ajatuksemme palasivat aikaan (vapun aatto v.1959). Juuri silloinhan vireän liikepaikan kauppahallin yrittäjät lahjoittivat tämän upean patsaan Kouvolan kaupungille. Siitä lähtien se on ilahduttanut meitä kouvolalaisia suihkuttamalla elämän eliksiiriä vettä lohen suusta.

Mutta mitä nyt ? Helle vaiko kaiken tuhoava korona oli kuivattanut lohen suun. Juuri nyt, kun kaupunkilaisiin pitäisi luoda uskoa ja positiivista mieltä tulevaisuuteen, viedään viimeisetkin vedet kalalta. Lohelta, jota samanaikaisesti yritetään saada nousemaan mahtavan Kymijoen haaroihin kalateitä parantamalla. Etelä-Suomen parhaan lohijoen viimeisetkin lohet tapetaan veden puutteeseen.

Siispä ehdotan, että vesi pannaan virtaamaan karhupatsaan lohen suusta välittömästi. Näin kunnioitetaan patsaan tehnyttä taiteilijaa, lahjoituksen tehneitä yrittäjiä ja ylläpidetään Kouvolan mainetta kulttuurikaupunkina. Kyse ei voi olla pelkästään rahasta, koska "puskaradion" mukaan eräs paikallinen yrittäjä on ilmoittanut kaupungille olevansa valmis maksamaan veden kytkennästä aiheutuvat kulut. Itsekin voin osallistua 100 eurolla.

Ilkka Parvinen, Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset