Lukijalta: Väestökadon torjunnassa siirryttävä odottamisesta tekemiseen

Kouvolan Sanomat uutisoi 23.3. väen vähentyneen Kouvolassa viime vuonna yli tuhannella. Kouvolan väestön vähenemisen kanssa on painiskeltu jo vuosia. Suurten tehtaiden lakkauttamiset ja valtion toteuttamat laitossiirrot muille seuduille ovat vauhdittaneet väestökatoa. Mutta mitä me voimme tehdä?

Takavuosina puhuttiin siitä, että ihmiset saa kotoutumaan paikkakunnalle, kun vakinaistaa heidän työpaikkansa. Tuolloin saatettiin ilmeisesti säästösyistä pitää esimerkiksi hoitajia ja opettajia vuosikausia määräaikaisina tai sijaisina, jolloin he tietenkin koko ajan etsivät vakituista työpaikkaa. Toivottavasti nyky-Kouvola vakinaistaa työntekijänsä mahdollisimman pian.

Mutta ihmiset muuttavat nykyään muunkin kuin työn perässä.

Kouvolassa on monta vuotta odotettu milloin mitäkin; milloin esimerkiksi Ratamon rakentaminen alkaa? Nyt olisi maa roudassa, hyvä keli puiden kaatamiseen ja pois raivaamiseen. Toivottavasti jotain alkaa tapahtua. Rakentamisen aloittaminen piristää ja elvyttää koko alueen elinkeinoja ja liike-elämää, odottaminen näivettää ja ajaa ihmisiä pois.

Oma sairaala on sekä hyvä työllistäjä että valtava vetovoimatekijä. Meillä se on ollut epämääräisessä tilassa nyt jo vuosikausia. Miksi esimerkiksi piti lakkauttaa 45 potilaspaikkaa, ja nyt kouvolalaiset potilaat makailevat kuka missäkin pitkin Kymenlaaksoa? Miksi Kouvolassa ei haluta palvella kouvolalaisia ihmisiä?

Kaikki tämä sekavuus ei tietenkään ole pelkästään täkäläisten vika, vaan valtio sekoitti ja pysäytti sotellaan paikalliset omat suunnitelmat. Mutta kävi soten miten tahansa, toivottavasti Kouvolasta löytyy sellaisia edunvalvojia, jotka puhuvat ja äänestävät eri tilanteissa palvelujen Kouvolassa säilymisen puolesta. Ei ole ainakaan meidän etu, että taksit suhaavat edestakaisin Kouvolan ja Kotkan väliä. Tuskin se on valtionkaan etu.

Samassa KS:n jutussa kerrottiin onnistuneista markkinointikampanjoista, joilla Kouvolaan on värvätty työntekijöitä. Hyvä niin. Mutta ihmiset muuttavat nykyään muunkin kuin työn perässä. Joku muuttaa lähelle mökkiään, joku muuttaa lähelle lasten isovanhempia, joku etsii edullista asuntoa, joku muuttaa luonnon ja samalla hyvien kulkuyhteyksien äärelle. Lisääntyvä etätyö mahdollistaa näitä muuttoja.

Junavuoroja lisätään Itä-Suomeen. Kouvolalainen rautatieliikenne täyttää kohta 150 vuotta. Olisiko siinä meidän markkinointimahdollisuutemme!

Ritva Sorvali, Kouvola