Lukijalta: Kouvolaan palaa merkittävä määrä 10 vuoden aikana menetettyjä sote-palveluja

Kouvolan Sanomien päätoimittaja Petri Karjalainen kirjoitti 8.3., että Kouvola on kokenut kolhuja Sipilän hallituksen kauden soten linjauksilla. Onko asia loppuperin ihan näin, kun kurkkaamme vähän menneeseen?

Vuosi 2012 –2013 aika oli ratkaiseva Kouvolalle. Arvostamamme ylilääkäri Kati Myllymäki antoi meille päättäjille vahvan viestin: työjako täytyy ensin sopia ennen kuin lopullinen Ratamo-keskussuunnitelma voidaan hyväksyä. Tämä viesti ei mennyt perille tarpeeksi ymmärrettävästi, jonka vuoksi myös Ratamo-keskuksen suunnitelmat tyssäsivät. Samaan aikaan sinipunahallitus oli törmäyskurssilla isäntä- ja renkikuntamallin kanssa, joten valtion apua emme toimiimme saaneet.

Nyt kuitenkin olemme päässeet eteenpäin ja Sipilän hallituksen linjaukset ovat tukeneet hyvin meidän toimiamme. Työjakoa haluttiin hieroa ja löytää paikallinen ratkaisu. Myös ministeriö antoi meille täyden tuen, jota kautta työjako maakunnassa löydettiin.

Nyt kun katsotaan tähän hetkeen, niin saamme iloksi todeta, että Ratamo-sairaalaa on alettu rakentaa. Samalla voimme olla tyytyväisiä, että Kouvolaan palaa merkittävä määrä 10 vuoden aikana menetettyjä sote-palveluja. Päiväaikaiset poliklinikkapalvelut vahvistuvat. Lääkärihelikopterin sijoituspäätös Kouvolan Uttiin oli meille työvoitto. Työ jatkuu, mutta miten tästä eteenpäin?

Vahva maakuntapohja on paras sotelle, mutta tulevaisuuden maakunnat voivat vastata myös muista tehtävistä, kuten alueiden kehittämisestä sekä työllisyys- ja yrityspalveluista. Peruslakivaliokunnan linjausten mukaan laajemmalle maakunnalliselle itsehallinnolle ei ole esteitä.

Kymenlaaksossa olemme tehneet ratkaisumme tälle terveelle pohjalle. Keskusta on valmis jatkamaan työtä sote-uudistuksen edistämiseksi. Ratkaisumme on edelleen kotikunta-maakuntamalli, jolle löytyy vahva tuki maakunnista jo tehtyjen päätösten tueksi.

Kalle Ylimäki (kesk.), Kouvola