Lukijalta: Kotihoito ei toimi Kouvolassa tasalaatuisesti

Seuraan työni puolesta sekä omaisena kotihoidon ja palveluasumisen toimintaa. Kouvolan, nykyisin Kymsoten, järjestämä kotihoito toimii eri alueilla eri tavoin, vaikka luulisi, että koko alueella mentäisiin samoilla käytänteillä tasalaatuisesti.

Karuimmillaan kotihoidon iltavuorossa voi olla kaksi hoitajaa kolmannen puuttuessa. Sairauspoissaolot eivät ole yllättäviä poissaoloja, ja varautua voi palkkaamalla vakituisia sijaisia. Ylitöitä ei saisi syntyä, tarkoittaen, ettei niitä korvata työehtosopimuksen mukaisesti rahakorvauksena. Vastaava aika annetaan vapaana, jolloin kyseinen hoitaja on tuon ajan pois vahvuudesta ja oravanpyörä pyörii.

Suosittelen tarkastelemaan asioita, jututatte omaistanne, kuka käy, mitä tapahtuu, sekä olemaan joskus paikalla itsekin.

Työvuoron aikana on ollut 19 asiakaskäyntiä. Lyhimmillään käynti on noin kaksi minuuttia asiakkaan luona. Lääkkeet ehditään antaa ja havaita, että asiakas on hengissä. Asiakas maksaa ehkä vartin käynnistä ja saa jotain muuta. Minusta tämä kuulostaa huijaukselta. Ajomatkat maaseudulla ovat pidempiä ja ajoaikoja ei huomioida työaikaan. Siirtymiset tapahtuvat ilmeisesti ajatuksen nopeudella. Työnsuunnittelijat ovat tietoisia tästä suunnittelun kukkasesta ja voivotellaan, ettei näin pitäisi tapahtua.

Omaiseni asuu yksityisellä palveluntarjoajalla tehostetun palveluasumisen yksikössä Kouvolan kaupungin maksusitoumuksella. Vuokrasopimuksen mukaan vuokra erääntyy kuukauden viimeinen päivä. Attendo yritti laskuttaa sen jo puolessa välissä kuukautta.

Syksyllä ilmoitettiin, että omaiseni asunnon vuokraa ollaan korottamassa. Kymsoten mukaan näin ei tapahdu, vuokra säilyy toistaiseksi ennallaan. Attendo ei ole perunut ilmoitustaan. Tarkistakaapa omalta osaltanne asia, jos olette tekemisissä tämän monikansallisen sijoitusyhtiön kanssa.

Yllättäen omaiseni kertoi, että päiväkahvia ei enää tarjoilla joka päivä. Ruokailut ovat ainoa virkistyshetki hänen elämässään. Tämä päätös oli tehty vastoin laitoksen omavalvontasuunnitelmaa. Asia korjautui, kun otin sen esille.

Asiakkaat ovat heikkokuntoisia, kilttejä ja voimattomia valvomaan omia etujaan. Omaiset ovat tyytyväisiä, kun kotihoito käy tai omainen on saanut paikan palvelutalosta.

Älkää olko liian sinisilmäisiä. Suosittelen tarkastelemaan asioita, jututatte omaistanne, kuka käy, mitä tapahtuu, sekä olemaan joskus paikalla itsekin. Tutustukaa yksikön omavalvontasuunnitelmaan, joka on julkinen asiakirja. Netistä löytyy hyviä vinkkejä mitä siinä pitäisi olla kuvattuna. Verratkaa todellisuutta siihen. Hoitohenkilökunta tekee parastaan, mutta raamit työlle antaa palveluntuottaja.

Helena Paakko, Kouvola