Lukijalta: Susipelko voi olla myös tervettä

Pauliina Klemola kirjoittaa Kouvolan Sanomissa 25.4. susiasiaa. Hänen mukaansa sudet käyttäytyvät niin kuin niiden toivotaan käyttäytyvän, eli ne välttelevät ihmisiä. On oikein hyvä, jos Kouvolan seudulla havaitut sudet käyttäytyvät näin lajityypillisesti.

Elinympäristöjen muuttuessa useat eläinlajit kuitenkin ovat sopeutuneet ihmiseen, mikä ei välttämättä ole hyvä asia. Asuessani Pohjois-Karjalassa tapasin isäntiä, joille koira oli kuin perheenjäsen, vuosien saatossa koulutettu, läheinen kumppani. Nämä isännät näyttivät valokuvia lemmikeistään ja tuolloin ymmärsin, mitä susi todella voi tehdä.

Kuvassa ei ollut koirasta mitään muuta kuin kaluttu selkäranka. Sain kuulla, että tällaisia koirakohtaloita oli seudulla kymmenittäin. En yhtään ihmettele sitä, että susien läsnäolo on aiheuttanut vihastusta. Lähempänäkin on tavattu susien tyypillistä lajikäyttäytymistä, kun ne ovat raadelleet lampaita.

Satujen ja tarinoiden avulla on aina siirretty eteenpäin perinnettä ja kasvatettu lapsia. Ahdin vuoksi lapset eivät ole uskaltaneet mennä joen rantaan ja karhun tai suden pelossa yksin metsään. Joulupukin avulla lapset on saatu tarkkaavaiseksi ja aikuisia totteleviksi.

Pelko voi olla myös tervettä, sillä kaikkien näiden tarinoiden ja apukasvattajien tarkoituksena on ollut ohjata lapsia käyttäytymään niin, että he eivät vaaranna itseään tilanteissa, joissa aikuinen ei ole läsnä ja jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia lapsille.

Ihmettelen sitä, että Suomessa kärkkäimmät luonnonsuojelijat ovat niitä, jotka asuvat kaupungeissa. Onko kyseessä jonkinlainen kateus siitä, että syrjäseutujen asukkailla on luonto lähellä? Metsissä liikkuminen on Suomessa jokamiehen oikeus maanomistuksen rajoitteita kunnioittaen. Nyt koronan aikaan monet onneksi ovatkin löytäneet luonnon uudelleen.

Villieläin, joka susi on, ei kuulu kaupunkiin ihmisten takapihoille. On aivan oikein, että susi karkotetaan tai ammutaan, jos se toistuvasti ilmaantuu kaupunkialueelle. Ei sutta voi opettaa samoin kuin koiraa. Viranomaiset eivät tee näitä päätöksiä löyhin perustein, vaan taustatietojen perusteella harkitusti.

On tärkeää, että lapsuuden satujen maailmasta astutaan ulos aikuisuuteen ja tunnustetaan tosiasiat. Lapselle susi on söpö hukka, mutta aikuinen ymmärtää, että petoeläin on petoeläin ja että susia kuuluukin pelätä.

Anne Siltanen, Jaala

Luetuimmat

Uusimmat uutiset