Lukijalta; Demarien yrittäjäystävällisyydessä pienyrittäjä pakotetaan työntekijän huoltajaksi

Demarit tiiviissä yhteistyössä ammattijärjestöjen kanssa ovat aloittaneet poliittisen lakkoliikkeen, jolla pakotetaan pienyrittäjät ottamaan vastuu huonosta ja jopa yritykselle haitallisesta työntekijästä. Lakkoliike on valjastanut suuren joukon luottamusmiehiä ympäri Suomen levittämään kirjoituksia lakiuudistusta vastaan.

Pienyrittäjä vastaa yleensä koko omaisuudellaan yrityksestä. Yksikin työporukkaan sopeutumattomaksi osoittautuva työntekijä saattaa vaarantaa pienyrityksen olemassaolon ja samalla muidenkin työpaikat. Jos osoittautuu välttämättömäksi irtisanoa työntekijä, tulevat kuvaan ay-liikkeen juristit vaatimuksineen 2–3 vuoden irtisanomisajan palkasta. Olipa syy mikä tahansa.

Tällaisia tapauksista on tullut kirjoittajan eteen yrityselämässä pari. Mistään pärstäperusteisesta irtisanomisesta ei ole ollut kyse, vaan henkilöstä, joka ei enää halunnut sopeutua työpaikkaansa. Työsuhteen päättäminen maksoi yritykselle 18 kuukauden palkat. Ay-juristin alkuvaatimus oli kolmen vuoden palkka. Yrittäjät tietävät tämän. Yritystä rasittavasta työntekijästä ei pääse eroon kuin lakimiesten kautta ja tukulla seteleitä. Tästä syystä pienyrityksiin ei muodostu uusia työpaikkoja kuten olisi muuten mahdollista. Yrittäjä ei halua vaarantaa yritystään epäonnistuneella rekrytoinnilla.

Tämä on demarien yrittäjäystävällisyyttä. Pienyrittäjä pakotetaan työntekijän huoltajaksi. Työntekijällä ei ole muuta velvoitetta kuin käydä työpaikalla työajan puitteissa ja suorittaa työtehtävät osaamallaan tai haluamallaan tavallaan.

Kari Taskinen, Kouvola

Uusimmat uutiset