Lukijalta: Hallitus ja eduskunta ovat tehneet vastuullisia päätöksiä vaikeassa tilanteessa, kirjoittaa Markku Pakkanen

Elämme aikaa, joka vielä jonkin aikaa sitten tuntui olevan mahdollista vain elokuvissa. Liikkumista rajoitetaan, kouluja suljetaan, kokoontumisia rajoitetaan, ihmisiä haetaan ulkomailta kotimaahan turvaan viruksilta ja lähes kaikkialla maailmassa ollaan itse asiasta samaa mieltää. Maailmalla liikkuu virus joka voi aiheuttaa kuoleman.

Mielestäni Suomen hallitus ja eduskunta on toiminut hyvin ja tehnyt vastuullisia päätöksiä. Aina voidaan arvioida asioita uudelleen ja jälkikäteen tullaan kertomaan, että olisi pitänyt tehdä toisin, niin tulee käymään tässäkin tapauksessa.

Mutta kokonaisuudessaan tähän mennessä on päätökset olleet välttämättömiä ja perusteltuja. Sen on mahdollistanut, että meillä on nyt tässä asiassa myös vastuullinen oppositio Suomessa. Aina näin ei ole ollut. Asioista ajatellaan nyt samaan suuntaan ja yhdessä.

Suomessa poikkeusolojen toteamisen tekevät hallitus ja tasavallan presidentti yhdessä ja sen vahvistaa eduskunta perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta. Tämä varmistaa sen, ettei kukaan tai mikään pieni ryhmä yksin pääse Suomessa määräämään asioita niin ettei sillä olisi eduskunnan tukea takana.

Samaa periaatetta noudatetaan, on kyseessä sitten huoltovarmuusvarastojen käyttöönotosta tai valmiuslain täytäntöönpanosta, niissäkin kuullaan useita eri tahoja ennen kuin toimiin ryhdytään.

Joku voisi ajatella että päätöksiin kuluu liian paljon aikaa ja kriisit eskaloituu. Viime viikko osoitti kuitenkin mielestäni sen, että tarvittaessa hallitus pystyy nopeisiinkin toimiin ja tarvittaessa tuotakin aikaa voidaan vielä nopeuttaa.

Hallituksen tekemillä päätöksillä on vaikutusta meihin kaikkiin suomalaisiin, lapsista vanhuksiin. Nopeimmin nuo päätökset vaikuttavat pienyrityksiin, joille hallituksen päätökset jo 16.3. merkitsivät monella tapaa liiketoiminnan pysähtymistä kuin seinään. Tilauskirjat tyhjenivät ja varauksia peruttiin. Tuli välitön hätä omasta ja henkilöstön puolesta, miten tästä eteenpäin.

Tällä viikolla ravintolat ovat joutuneet vastaavanlaiseen tilanteeseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on ansiokkaasti tehnyt esityksiä ja pyrkinyt löytämään ratkaisuja yrittäjien ongelmaan. Epätietoisuutta monille yrittäjille on kuitenkin aiheuttanut se, mistä erilaisia tukia ja rahoitusratkaisuja voi hakea koronavirustilanteeseen. Ollaan uuden tilanteen edessä, johon on nopeasti löydetty ratkaisuja, joilla pyritään tilannetta helpottamaan.

Tällaisessa tilanteessa meillä kaikilla on oma vastuumme noudattaa määräyksiä, kehotuksia ja toiveita. Omana toiveenani esitän, meille, joille se on mahdollista, että käyttäisimme nyt paikallisia palveluja turvataksemme ne olemassa olevat työpaikat, joita meillä lähiseudulla on. Hyvänä esimerkkinä on lounasravintolapalvelut, jotka tarjoavat noutopalveluna ruokaa meille kaikille. Kerran viikossa haettuna tai toimitettuna lounas paikallisesta ravintolasta pitää ravintolan elinvoimaisena.

Tästäkin selviämme yhdessä.

Markku Pakkanen, Inkeroinen

Luetuimmat