Lukijalta: Demokratiaa puoluevallan sijasta

Janne Rönkkö kirjoitti (KS 3.10.) mielenkiintoisen artikkelin puolueista eroamisista. Eroamisten ja erottamisten syitä on tosiaan ollut monenlaisia. Yhteistä niissä on ollut lähteneiden halu tehdä politiikkaa enemmän äänestäjän kuin puolueen (lue: puoluejohdon) hyväksi. Itse erosin aikoinaan puolueestani, kun puolueen ministerit ryhtyivät tekemään hallituspolitiikkaa, jolla ei ollut enää mitään yhteistä äänestäjille annettujen lupausten kanssa.

Arvostamani valtuutettu Risto Kuisma antoi haastattelun, joka saa ajattelemaan tätä aihetta laajemmin. Kuisman mukaan yksittäin toimien hän koki saavansa vähemmän aikaan kuin kenties olisi saanut pysymällä puolueessa. Hän tietää asian tietenkin itse parhaiten.

Esiin nousee kysymys, miksi näin oli. Kuisma kertoo käytännössä ajasta, jolloin puoluevalta oli vielä horjumaton. Näin oli etenkin valtakunnan tasolla, ja on vieläkin. Ei ole käytännössä mahdollista päästä eduskuntaan kuulumatta johonkin puolueeseen.

Kuntatasolla tilanne on toinen. Valtuustoehdokkaaksi pääsee sitoutumatta johonkin puolueeseen. Tästä seuraa, että on mahdollista saada kaupunginvaltuustoon merkittävä määrä puolueisiin sitoutumattomia valtuutettuja. Jos läpi menee vaikkapa 15 sitoutumatonta ehdokasta, niin se tarkoittaa neuvotteluista riippuen 1–15 sitoutumatonta valtuustoryhmää seuraavaan valtuustoon. Kunnan poliittinen toimintakenttä muuttuu silloin demokratian toimivuuden kannalta parempaan suuntaan.

Toisin kuin eduskunnassa, kuntapolitiikassa voi saada paljonkin aikaan sitoutumattomana valtuutettuna.

Eduskuntatasolla tämä ei toimi. Puolueet nimittäin pitävät huolen siitä, ettei lakia muuteta sitoutumattomien ehdokkaiden saamiseksi vaaleissa tasavertaiseen asemaan puolueiden ehdokkaiden kanssa.

Toisin kuin eduskunnassa, kuntapolitiikassa voi saada paljonkin aikaan sitoutumattomana valtuutettuna. Sitoutumaton valtuutettu on vapaa liittoutumaan aiheesta riippuen toisten sitoutumattomien kanssa, mutta myös minkä tahansa puolueryhmän kanssa. Hän päättää itse, sen mukaan minkä tahon hän valtuustossa katsoo ajavan parhaiten äänestäjien etua.

Jouni Suninen

Kaupunginvaltuutettu, Suur-Kouvolan sitoutumattomat ry

Luetuimmat

Uusimmat uutiset