Lukijalta: Kouvolan hukatut miljoonat

Kouvola on nostanut vuodesta 2009 alkaen veroäyriä 2,25 % ja lisää veronkorotuksia on tulossa, jotta kertynyt alijäämä 34 miljoonaa saadaan oikaistua ja vältetään kriisikunnaksi joutuminen. Todennäköisesti vuodet 2020 ja 2021 saadaan näyttämään kohtuullisilta valtion korona-avustusten avulla.

Jos tänä vuonnakaan ei tehdä merkittävää muutosta Kouvolan taloudenpitoon, vuonna 2022 tullee todellinen syöksy, josta ei enää pelkillä veronkorotuksilla selvitä. ”Talouden perikato”, josta demariryhmä ei halua puhua, lähestyy uhkaavasti, jos jatketaan samaan malliin kuten tähän asti.

Veronkorotuksilla on kerätty vuodesta 2009 alkaen 95 miljoonaa ja 80 miljoonaa satunnaisilla tuloilla, joista suurin osa on ”kirjanpidollista kikkailua” eli kaupungin omaisuuden myyntiä kaupungin omistamille yhtiöille yms. Kun näiden lisäksi otetaan kiinteistöverojen korotukset ja KSS Energialta vaaditut lisätuloutukset, päästään yli 200 miljoonaan.

Kaupunki on tehnyt syömävelkaa vuodesta 2009 alkaen. Talouteen ei ole tehty tarpeellisia rakenteellisia muutoksia. Kustannusten säästöt on torpattu aina ”Pentikin Paviljongin” porukan (Anjalankosken ja Kuusankosken demarien ja Elimäen keskustan johtotroikka) toimesta kokoamalla valtuustossa enemmistö.

On päätetty omien palkkioiden korotuksista, Kimolan kanavasta, Anjalan Koulusta tai Elimäen lukiosta yms. Tuki päätöksiin on kerätty milloin kristillisistä, perussuomalaisista ja vihreistä, jotka ovat osoittaneet ”neuvottelukykyä” ja hyväksyneet päätökset.

Osasyynä Kouvolan talouskurjimukseen on ollut vääristetty informaatio taloustilanteesta. Jatkuvasti julkisuuteen on annettu tietoa, että talous on kohtalaisessa kunnossa, velkaa on vähemmin kuin kunnilla Suomessa keskimäärin. Puheet kaupungin velkamäärän pienuudesta ovat antaneet mahdollisuudet käyttää sitä hyväksi omien tarkoitusperien ajamiseen.

Tätä on toitotettu vuodesta 2009 alkaen ja siihen näyttivät luottavan paikallinen media, asukkaat ja jopa valtuusto, jolle talouden kupla puhkesi vasta 2018 keväällä. Ovatkohan edes kaupunginhallituksen jäsenet olleet tilanteen tasalla?

Kari Taskinen, Kouvola

Luetuimmat