Lukijalta: Kouvola ajettiin väärille raiteille

Aikoinaan kiersin Valkealaa parin vuosikymmenen ajan ja seurasin samalla myös paikallista päätöksentekoa hyvin läheltä. Sitä aikaa muistelen lämmöllä.
Nyt olen kymmenisen vuotta seurannut asioita naapurikunnasta käsin. Yhtä harmistuneena joka päivä.

Nykyinen sekasotku sai alkunsa, kun muutama isokenkäinen kokoontui erään neuvoksen kesämökillä. Siellä he sopivat kuntien yhteenliittämisestä ja miten se käytännössä toteutetaan. Näin siksi, että heillä oli lähes pakkomielle siitä, että suuruus ratkaisee ongelmat.

Palkattiin Rovaniemeltä saakka konsultti selvittämään kuntaliitoksen hyödyt parhain päin. Kovan painostuksen jälkeen myös Elimäen ja Valkealan kuntapäättäjät saatiin uskomaan auvoiseen tulevaisuuteen.

Muistan hyvin sen uudenvuodenyön, jolloin kuntaliitosta juhlittiin. Edessä on loistava tulevaisuus, todettiin kuin yhdestä suusta!

Juuri mikään noista lupauksista ei ole toteutunut. On menty ojasta allikkoon. Mitattiinpa asioita millä mittarilla tahansa, Kouvola on suoranainen surkimus kaupunkien joukossa. Harmittaa, ja erityisesti valkealalaisten puolesta.

Jos on upottu syvälle suohon, niin hetteiköstä nouseminen on vaikeaa. Silti sitä on yritettävä. En kuitenkaan jaksa uskoa nousuun, sillä kaupungin asioista päättävät pitkälti samat henkilöt ja tahot kuin aikoinaan kuntaliitosta tehtäessä. Ei "korppi korpin silmää noki".

Edessä on pitkä ja kivinen tie. Jotta kompuroinnilta ja suoranaisilta kaatumisilta vältyttäisiin, monia asioita pitäisi muuttaa ja pikaisesti.

Tärkein niistä on yrittäjyyden ilmapiirin parantaminen, mutta senkin toteutuminen edellyttää nykypäättäjiltä asennemuutosta. Siksi putken päässä näkyy vain heikko valonkajo ja sekin on kaukana.

Reijo Tossavainen, ent. päätoimittaja-yrittäjä, ent. kansanedustaja (ps.), Savitaipale ja Puerto de la Cruz

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat