Lukijalta: Etikettien muuttaminen ei poista rasismia

Nyt taitaa mopo lähteä pahasti irti George Floydin murhan myötä, joka on erittäin tuomittava teko viranomaiselta. Rasismi ei tietenkään missään tilanteissa ole hyväksyttävää, mutta ei sillekään voi mitään, että sitä on joskus ollut, ja tulee varmaan olemaan vielä pitkään. Muun muassa Suomi on kyselyn mukaan Euroopan rasistisin valtio.

Luulenkin, että nämä pahat tunteet tulevat peloista ja ennakkoluuloista erilaisuutta ja eri värisiä kohtaan tännekin kylmään Pohjolaan. Toki myös erittäin synkällä maailmanhistorialla on oma osuutensa ihmisten asenteisiin, ja varsinkin juuri Amerikassa, mutta toki myös Euroopassa. Me suomalaiset olemme jo tottuneet asumaan ja olemaan turvallisesti ja erossa kaikenlaisesta pahasta lintukodossamme. Vaan kun ajat ovat muuttuneet, ja lintukotomme ei olekaan enää irti muusta maailmasta ja erilaisista ihmisistä.

Lentokoneet, laivat ja muut kulkuvälineet vievät ihmisiä ympäri maailman ja tuovat tänne Suomeenkin erilaisia etnisiä ryhmiä. Meidänkin on siis totuttava nykypäivänä pikku hiljaa siihen, että erilaisuus on vain hyväksyttävä.

Kuitenkin erilaisten mainosten muuttaminen paremmin hyväksyttäväksi, esimerkiksi eskimopuikkojen, lakupussien jne. etikettien, jotka viittaavat tummapintaisuuteen, on hieman läpinäkyvää ja kummallistakin. Tällainen toiminta saattaa vain provosoida ihmisiä toisenlaiseen liikehdintään asian tiimoilta. Vertaankin etikettien muuttamista vain kaunonäköisyydeksi ja teeskentelyksi. Tuskin näiden mainosten viestittämänä ihmiset saavat rasistisia tunteita, koska ne joilla niitä on, eivät häviä minnekään näiden pakettien etikettien muuttamisen myötä.

Suomessa on esimerkiksi ollut aina piilorasismia. Ainoa vaihtoehto, jolla tällaisia asenteita hieman saisi häviämään on se, että yrittää tutustua eri kansakuntien ja kulttuurien taustoihin. Toisaalta joissain tapauksissa näitä tilanteita käytetään myös hyväksi. Tänä päivänä internet on erittäin hyvä tietolähde tällaiseen, jos ei tiedä miten muut kulttuurit elävät.

Tieto ei siis ole pahitteeksi, varsinkaan nyt kun ihmiset menevät sinne sun tänne. Kuitenkin sillä edellytyksellä, että jokainen ihminen saa asua ja olla parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan ei solvaa muita ihmisiä omalla käytöksellään.

Olihan maailmassa hetki, kun rajat olivat kiinni ja ongelmat alkoivat sitten näkyä yritysten kassoissa, kun ulkomaalaisetkin pysyivät kotonaan ja heidän rahansa ei ollut yritystemme käytössä.

Ilkka Sarpola

Kuusankoski

Luetuimmat

Uusimmat uutiset