Lukijalta: Hallituksen tavoitteena edullisempi ja sujuvampi liikenne — ”Valtatie 15:n kunnostus on hallituksen toimenpidelistalla”, kirjoittaa kuntaministeri Sirpa Paatero

Viime vuosien kulukuurin jälkeen uusi hallitus satsaa tieverkkoihin, kirjoittaa Sirpa Paatero (sd.) lukijakirjeessään, jossa hän vastaa Ville Kaunistolle (kok.)

Sari Tauru

Ville Kauniston liikennehuoli tuntuu ylimitoitetulta, kirjoittaa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) lukijakirjeessään.
Ville Kauniston liikennehuoli tuntuu ylimitoitetulta, kirjoittaa kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) lukijakirjeessään.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto oli 15.1. mielipidekirjoituksessaan huolissaan hallituksen päätösten vaikutuksista autoilijoihin.

Huoli tuntuu ylimitoitetulta. Viime vuosien kulukuurin jälkeen uusi hallitus satsaa vihdoin tieverkkoihin. Perusväylänpitoon lisättiin kuluvalle vuodelle 300 miljoonaa euroa. Rahoituksen lisäykset elinkeinopoliittisesti merkittäviin hankkeisiin näkyvät myös Kymenlaaksossa, kun kesäkuussa tehtiin 98 miljoonan euron satsaus Kotolahden ratapihan ja Kotka—Kouvola-raideyhteyden parantamiseen.

Myös Kauniston esiin nostama Kotkan ja Kouvolan välisen valtatie 15:n kunnostus on hallituksen toimenpidelistalla. Tiesuunnitelma valmistui lokakuussa, ja sen käsittely päättyy ensi syksynä, jolloin rakennustyöt voivat käynnistyä vuonna 2021. Liikenneturvallisuuden kannalta hankalimpia paikkoja parannetaan jo.

Hallitus on myös käynnistänyt parlamentaarisesti 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelun. Kaikkien eduskuntapuolueiden osallistuminen takaa sen, että rahat kohdennetaan tehokkaasti yli vaalikausien. Suunnitelmallisuus helpottaa myös EU-hankerahoituksen saamista.

Kaunisto nostaa esiin elokuussa voimaan tulevat korotukset polttoaineiden verotukseen. Kyseessä on kuluttajahintojen nousua vastaava tarkistus, eli esimerkiksi ruokakorin hinta nousee hallituskaudella ennakoiden saman verran.

Vastaavasti nousevat oletettavasti myös palkat. Hallitus nostaa myös eläkkeitä sekä muita etuuksia. Myös pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta alennettiin. Kokonaisuutena pieni- ja keskituloisilla — eli noin 70 prosentilla suomalaisista — ostovoima kasvaa tänä vuonna.

Olen samaa mieltä Kauniston kanssa siitä, että autokantaa on uudistettava ympäristön vuoksi. Onneksi hallitus myös toimii tukemalla autojen käyttövoimien vaihtamista esimerkiksi biokaasuun. Vähäpäästöisiä biopolttoaineita suositaan verotuksella ja jakeluvelvoitteen kautta. Maailmalla ollaan siirtymässä sähköautoihin, ja hallitus varautuu muutokseen rahoittamalla latausverkoston kehittämistä.

Käynnissä on myös hanke, jossa selvitetään, miten työsuhde-eduilla voitaisiin tukea vähäpäästöistä liikkumista. Tavoitteena on, että lähivuosina on tarjolla edullisempia vähäpäästöisiä kulkuneuvoja myös käytettynä. Se on kaikkien etu, sillä niillä ajaminen on halvempaa.

Sirpa Paatero, kuntaministeri (sd.), Kotka