Lukijalta: Keskustelun islamista pitää olla rehellistä

Pekka Korpivaara kommentoi kirjoitustani (KS 11.3.) toteamalla, että ” Kirjoittaja kieltää islamin osuuden terrorismiin.” Tätä tulkintaa en ymmärrä, koska kirjoitin radikaalien imaamien ja saarnaajien vaikutuksesta. Hehän juuri ovat islamin edustajia ja tulkitsijoita, eikö niin? Kirjoitukseni lähtökohta oli tilanne jossa meillä Suomessa on joukko islamistisesta maista tulleita maahanmuuttajia, joita kansainvälisten sopimusten mukaan ei voi lähettää takaisin. Näiden henkilöiden kotouttaminen on iso haaste. Kirjailija toimittaja Daoud tuo esiin yhden ongelma-alueen, josta en juuri ole asiallista keskustelua havainnut, mutta kotouttamista suunnitellessa se olisi hyvä ottaa huomioon. Kaikkia syitä terrorismin takana tuskin kukaan kykenee luetteloimaan.

Mitä islamiin uskontona tulee, se jakautuu niin moniin pää- ja alasuuntauksiin, että harvat kokonaisuutta ymmärtänevät. Esimerkiksi sunnit ja siiat pitävät toisiaan vihollisina. Keskustelun uskonnon pohjimmaisesta luonteesta jätän asiaan perehtyneille. Pääasia on, että keskustelu olisi suoraa ja rehellistä. Joidenkin mielipidekyselyjen mukaan valtaosa ihmisistä islamistisissa maissa kaipaa ihan tavallista elämää, eikä mitään hurmeista taistelua ”vääräuskoisia” vastaan. Jo Euroopassa asuvat, terrorismiin syyllistyneet, ovat usein elämänsä pilanneita pikkurikollisia, yleensä miehiä. He luulevat näin saavansa ohituskaistan paratiisiin.

Valtaosa ihmisistä islamistisissa maissa kaipaa ihan tavallista elämää, eikä mitään hurmeista taistelua ”vääräuskoisia” vastaan.

Keskustelun rajoista Suomessa ja Euroopassa islamiin liittyen, taidan olla Pekka Korpivaaran kanssa suunnilleen samaa mieltä. Tämän ovat kokeneet niin edellä mainittu algerialainen kirjailija Kamel Daoud kuin tällä hetkellä Helsingissä asuva algerialaistaustainen Jeannette Bougrab, entinen Sarkozyn hallituksen ministeri. Hän on tiukka islamin kriitikko nimenomaan naisten asemaan liittyen. Tämä on antanut hänelle aseman jihadistien tappolistan alkupäähän.

En hetkeäkään epäile Korpivaaran näkemyksiä ja kokemuksia Afganistanista. Vuosia sitten tutustuimme Keniaan silloin kansanedustajana toimineen ystäväni kanssa. Hänen asemansa avasi ovia paikkoihin, joihin tavallisella turistilla ei ole asiaa. Olimme liikkeellä pääsiäisen tienoilla. Meille kerrottiin, että Nairobissa oli alkuvuoden aikana kivitetty kuoliaaksi seitsemän varkaudesta tavoitettua. Islamin osuus väestöstä Keniassa on noin 10 prosenttia, joten selittäviä tekijöitä voi olla muitakin kuin uskonto. Esimerkiksi yhteiskunnan kehityksen taso. Yhtä tuomittavaa joka tapauksessa.

Asko U. Huuhtanen, Lappeenranta