Lukijalta: Nauttivatko sosiaalidemokraattiset opettajat Petteri Orpon luottamusta?

Viime viikonloppuna kokoomuksen puolue-eliitti kokoontui kampanjastarttiin yhteiselle laivamatkalle. Risteilyllä pitämässään puheessa puheenjohtaja Petteri Orpo lausui muun muassa seuraavaa: ”Uudessa peruskoulussa luotetaan maailman parhaisiin opettajiin ja annetaan heille tilaa hoitaa lasten ja nuorten kasvatus. Ei siellä tarvita sosiaalidemokraattia valvomassa, osaako opettaja hoitaa hommansa.”

Puheista päätellen Orpo ja kokoomus näyttävät todella löytäneen vihollisensa vaalien alla ja luottavan kaikkiin muihin paitsi sosiaalidemokraatteihin. Orpolle on syytä muistuttaa, että opettajien korkeata arvostusta nauttivassa ammattikunnassa on myös sosialidemokraatteja. Onko nyt niin, että he eivät nauti Orpon ja kokoomuksen täyttä kansalaisluottamusta? Näinkö Orpo ja kumppanit sitä yhteistä tulevaisuutta ja kokoomuksen korostamaa luottamusta todella rakennetaan?

Omien avauksien puuttuessa kokoomuksella ei näytä olevan muuta valmiutta kuin tölviä muiden puolueiden avauksia.

On myös syytä kysyä mitä tällä ”uudella peruskoululla” todella tarkoitetaan. Uskoakseni useammalla kansalaisella nousee karvat pystyyn, kun kokoomus alkaa puhua ”koulutuksen uudistamisesta”. Kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on ainakin osoittanut kykynsä koulutuksen uudistamisen vankkumattomana osaajana. Uudessa ammattikoulussa kokoomus on jo päättänyt luottaa niin paljon opiskelijoihin, että edes opettajia ei aina enää tarvita.

Tapaus ei ollut ensimmäinen laatuaan, mutta varmasti kaikkein räikeimmästä päästä. Omien avauksien puuttuessa kokoomuksella ei näytä olevan muuta valmiutta kuin tölviä muiden puolueiden avauksia. SDP on muun muassa esittänyt oppivelvollisuusiän pidentämistä ja maksutonta toista astetta konkreettisina toimenpiteinä maamme koulutusasteen nostamiseksi ja tulevaisuuden sivistyksen ja osaamisen turvaamiseksi. Näitä esityksiä kokoomus on lähinnä torjunut tarjoten syyksi niiden kalleutta veronmaksajille. Väärin! Kalliiksi tulee, jos jätämme nykyiset ja tulevat sukupolvet kouluttamatta ja annamme kouluttamattomuuden periytyvyyden jatkua.

SDP:n esittämiä toimenpiteitä todella tarvitaan mikäli haluamme pysyä mukana alati kovenevassa globaalissa kilpailussa. Koulutus on varmin tae siitä, että yksilöt voivat päästä elämässään eteenpäin ja rakentaa toiveikkaana tulevaisuuttaan. Erityisesti toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa olevat kasvavat nuoret tarvitsevat aikuisten opettajien läsnäoloa, päivittäistä tukea ja säännöllistä rytmiä opinnoissaan matkalla kohti työelämää. Ihmiset ja heidän osaamisensa on aina ollut maamme tärkein voimavara. Tehdään yhteistyössä töitä, että niin on myös jatkossa.

Eemeli Lehtinen, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, (sd.), Iitti

Luetuimmat

Uusimmat uutiset