Lukijalta: Tienhoito ei pysynyt liukkaiden perässä

Talvi saapui jälleen Suomen teille noin kolmessa tunnissa. Teiden kunnostajat eivät heränneet ajoissa taaskaan, ei varsinkaan sivuteiden kunnosta vastaavat tahot.

Kun näistä sivuteiden bussivuoroista suurin osa on kouluvuoroja, niin ihmetellä täytyy, kuinka ne jätetään aina hiekoittamatta ja huolehtimatta viimeiseen saakka teiden luokittelun vuoksi.

Kun liikennöitsijältä sopimuksissa vaaditaan busseissa matkustajien turvallisuuteen liittyen alkolukot ja turvavyöt nimenomaan kouluvuoroissa, niin mksi ei sitten sivuteiden hoitoon kunta voisi myös vaatia, että niillä väylillä, joissa ajetaan näitä kouluvuoroja, pitäisi teiden olla aina ajettavassa kunnossa.

Esimerkiksi 5.12. oli jälleen sellainen aamu, että bussien kuljettajat joutuivat suurin piirtein itse ratkaisemaan, uskaltaaako ollenkaan lähteä viemään koululaisia kouluun. Oli edellisenä yönä satanut lumi maahan ja kun alkoi vesisade, niin lauhtumisen takia luistinrata oli valmis.

Palveluntarjoajan on kuitenkin lähes mahdotonta aamulla arvioida, että onkohan siellä tiet soritettu (yleensä ei ole) ja pysyykö väylällä. Useimmiten kuljettajat kuitenkin lähtevät kokeilelemaan ja jännittämään, että onnistuuko vuoron ajaminen.

Onko siis näin kuntapäättäjät, että maaseudulla asuvat lapsiperheet ja koululaiset joutuvat jokaikinen talvi samaan tilanteeseen, eli katsomaan aamuisin ikkunasta, että tuleekohan se kouluvuoro tänään ollenkaan, vai ei, kun tiet ovat noinkin liukkaat?

Tukkirekoilla on yleensä ketjut renkaissa kyseisillä jääpinnoilla, mutta busseissa ei – eikä busseihin olisi niitä mahdollisuuksia laittaakaan.

Tehkää siis päättäjät jotain asian hyväksi, ettei kuljettajien tarvitsisi huonoilla keleillä jännittää lasten turvallisuuden vuoksi kouluvuoroissa.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski

Uusimmat uutiset